Home » Svärmfångare på plats i aprilväder i maj

Svärmfångare på plats i aprilväder i maj

Vädret har vänt. April är här – i maj. Frost på natten och bina flyger knappt på dagen. Men solvaxsmältaren fungerar, mitt på dagen. Men binas utveckling har startat starkt. Samhällena har vuxit. De har mycket täckt yngel och är tunga av foder. Mina bin har utvecklat bättre resistens mot varroan och virus. Naturligtvis har den milda vintern hjälpt till.

Om vädret vänder till bättre börjar drottningodlingen och avläggarbildningen om 2-3 veckor. Idag har jag räknat in 3-4 % av bina som dog under vintern och våren. 7-8 % av de kvarvarande kämpar för sin överlevnad och har fått tymol. Några av dem kommer att ge upp, eller nästan. En del kommer att ge skörd. Nästan alla kommer att få ny drottning.

Jag har satt upp en svärmfångare, efter att jag lärt mig hur av Tom Seeley.

Swarmcatcher

6 Responses to “Svärmfångare på plats i aprilväder i maj”

 1. Stig-Åke Gerdvall skriver:

  …och hur lär Tom Seeley?

  • Erik skriver:

   Han har forskat på vildbisamhällen, bl a vad en svärm föredrar för bostad att flytta in i. Drygt 40 liter, litet fluster utan extra ventilation, högt upp – gärna upp till 5 meter, men det är lite opraktiskt. Gärna rester av gammalt vax. Dvs inte fylld med färdigutbyggda ej svarta ramar. Behövs lite tomt utrymme, t ex utskurna gamla svarta ramar med lite vax kvar runt kanterna, men fyll ut med mellanväggar. Sen kan man spetsa med en droppe drottningferomon för att locka till sig svärmen, antingen en alkohollösning med gamla drottningar, eller citrongräs (men svårt att hitta nu) – kan man köpa citrongräsolja, den har en sammansättning som liknar drottningferomoner mycket, märkligt nog.

 2. Eva skriver:

  Just det, lite opraktiskt att sätta dem högt upp. Skulle det funka att helt enkelt ställa den på balkongen? Med flusteröppningen precis över räcket vänd utåt, tänkte jag, så man kan gå ut på balkongen lite säkrare om nån flyttat in. Det blir då med eftermiddagssol, skugga på flustret hela dagen är väl mindre bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.