Nu när vi haft behandlingsfri biodling ett antal år i Hallsberg har mikrobiomet, blandningen av mikrober på och i bina och bisamhället, blivit friskare och stöder immunförsvaret i bisamhället bättre.

Nu kan biodlare som vill starta behandlingsfri biodling göra det mycket enklare än innan det fanns områden med helt behandlingsfri biodling att skaffa samhällen eller avläggare ifrån.
Nu har vi här i Hallsberg fått erfarenheter som vi delar med oss och som gör det lättare för andra att snabbare uppnå behandlingsfri biodling. 

En tillräckligt isolerad plats för etablering av en behandlingsfri bigård.

Försök att etablera en bigård på 2-3 km avstånd till bin som behandlas mot varroa. Det kan fungera på 1 km avstånd också, men då kan man råka ut för störningar från besökande bin från behandlade samhällen.
2-3 km räcker inte för att ungdrottningar skall undgå helt att para sig med drönare från behandlade samhällen i grannbigårdar. Då det gäller varroamotståndskraften, och ännu mer virusmotståndskraften är faktiskt inte detta ödesdigert. Det verkar som de flesta av de 20 drönarna som parar sig med ungdrottningarna kommer från de behandlingsfria samhällena. Detta pga t ex två viktiga anledningar. 

Drönarna i icke behandlade samhällen är friskare och tävlar bättre med de andra längre bortifrån.

Ingen bortskärning av drönaryngel sker. Tvärtom finns det mer drönare i behandlingsfria samhällen och det tidigt på säsongen.

Vi rekommenderar att starta upp bigården med 3 avläggare eller bisamhällen, till att börja med, från platser som varit behandlingsfria minst 2 år. Det är inte meningsfullt faktiskt att selektera på lägst varroamängd. Selektera efter 3-punkterslistan i slutet av artikeln här: https://elgon.se/Behandlingsfri.html

Läs hela den artikeln noga.

Ungdrottningar paras i den behandlingsfria bigården, eller i andra områden med behandlingsfria bin. Avläggare görs från alla bra överlevare i den egna behandingsfria bigården. De placeras i den bigården. Den drottninglösa delen av det delade samhället blir kvar på den gamla platsen. Flygbina (och ambin) är viktiga för att drottningcellerna ska bli av bra kvalitet. Efter en vecka rivs alla viseceller utom den bästa. Då säkerställer man en bra kvalitet på drottningen och att denna halva av det ursprungliga samhället inte svärmar.

Ett bra sätt att starta upp på kan vara att köpa en avläggare i andra hälften av maj med en övervintrad drottning, odlad efter en behandlingsfri avelsdrottning. Då kan man direkt börja med att odla egna drottningar som man lämpligen placerar i parningssamhällen som man placerar i ett behandlingsfritt område för parning.

Samtidigt kan man beställa 2 avläggare från det behandlingsfria området som kommer att levereras med årets äggläggande drottningar. I början av juli kan de nog ha krypande yngel. Alla avläggare bör få sockerdeg hela säsongen för att bygga upp sig i bistyrka till invintringen.

Peter Rishede köpte 2018 två samhällen från Hallsberg som inte var helt behandlingsfria. Han placerade dem i skogsområde i Halland 5 km från andra bin. De delades snart till 4. Peter har aldrig behandlat bina, dvs de blev behandlingsfria direkt. Enstaka vinterförluster pga för liten invintrad svärm o dylikt.

Närmare än önskvärt till icke behandlingsfria bin

Sibylle Kempf i grannkommunen köpte 2019 tre samhällen från Hallsberg som inte var helt behandlingsfria. De fick ca 1 km till andra icke behandlingsfria bin. Under åren köptes ytterligare bin från Hallsberg och avläggare gjordes av de ursprungliga. Hon invintrade fler samhällen varje år, 13 st hösten 2023. Inga vinterförluster förutom denna senaste vinter som var lång och kall. Framför allt svaga samhällen gav upp. Den genomsnittliga vinterförlusten under de fem åren är drygt 7%.

Vill du använda andra slags bin än vi använder i Hallsberg och Varberg? Det går det också. Då får du göra som man gjorde i Hurdal i Norge eller på ön Fernando de Norhona. Men det blir ett annat inlägg. Men det finns också beskrivet på andra platser på den här bloggen.

Starta behandlingsfri/varroaresistent biodling direkt utan avelsarbete

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.