Variationer i de bra betygen

Jag har bara sett några enstaka varroakvalster, trots att jag brutit isär en hel del drönaryngel. Jag har bara sett sett enstaka vingskadade bin, då endast i 1-2 samhällen som hade stort yngelklot i förhållande till bimängden och en tid efter kallt väder i våras efter en kort tids värme, sannolikt kylt yngel.

Jag har relativt sett färre samhällen som på våren halkar efter i utveclingen och är svaga, då mest samhällen med ålderstigna drottningar och nya som verkar dåligt parade året innan. Sådant kommer man aldrig ifrån.

Så snabbt som samhällena utvecklats i vår har jag inte sett tidigare år, nästan lika stark utveckling kunde jag se innan varroan kom.
Möjligtvis orsakar varroan problem i ett fåtal samhällen, men jag kan inte se i vilka. Men jag vågar inte påstå än att varroan inte orsakar några problem längre min biodling.

Mycket har jag att tacka för mina grannbiodlares glöd för behandlingsfria bin. Bra drönare är i överskott i luften på eftermiddagarna. 

Så här starka samhällen är inte nödvändiga för att få en tillräckligt bra skörd. De blir lite för tungjobbade. Samhället visar i alla fall den möjliga kapaciteten hos varroaresistenta bisamhällen.

Skördarna har alltid varit bra, men varierar mellan bigårdarna i första hand, men också mellan samhällena naturligtvis.

Modersamhället till höghuset på bilden var likadant som detta, explosiv utveckling,ingen svärmning, högskörd, men man fick använda rökpusten för mycket i min smak. Jag gjorde en avläggare med en hel yngellåda som jag flyttade till en annan bigård. Den fick odla fram en ny drottning själva. Ungdrottningen parades i den nya bigården. Temperamentet blev mycket bättre. Explosionsutveckligen var lika som modersamhället. Så stora samhällen som största här vill jag egentligen inte ha. De är för tungjobbade. Starkare än totalt 9 lådor blir för tungjobbat.

De andra tvåsamhällena på bilden var mycket mindre genom vintern, hade långsammare vårutvecklingen, ingen rök eller skyddsutrustning behövs. Skörden blir inte lika stor. Lika lite varroa, ingen alls ses, men de finns nog. De högra samhällena är systrar, parade i denna bigård också och är naturligtvis mycket mer lättskötta. 
Bina mår bättre och bättre sen varroakemikalierna (trots ekologiska) kom bort.
Satsa på friskare och mer lättskötta bin du också!

Fjärde säsongen utan varroabekämpning
Märkt på:

2 reaktion på “Fjärde säsongen utan varroabekämpning

 • juni 5, 2023 kl. 9:48 f m
  Permalänk

  Jag är relativt ny med bin.
  Mina tankar är att inte behandla mot varoa.
  Och funderingarna rör sig i mitt huvud.
  Men det innebär att du inte behandlar dina bin alls med någonting?
  Inga rabarberblad eller något annat.
  Det skulle ju vara så bra att slippa behandla dom.
  Och ändå kunna få starka fina samhällen
  Mvh
  Maria

  Svar
  • september 29, 2023 kl. 1:17 e m
   Permalänk

   Hej Maria
   Ett sätt att få sina bin behandlingsfria är att arbeta efter riktlinjerna på min hemsida https://elgon.se/ Klicka på Gradvis resistens och läs de fyra artiklarna. Du kan också komma till vår konferens, den 5:e årliga nu, i Hallsberg den 11 november kl 10 – ca 15. Kontakta Peter Tesell tesell@telia.com om anmälan.

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.