Vädret har vänt. April är här – i maj. Frost på natten och bina flyger knappt på dagen. Men solvaxsmältaren fungerar, mitt på dagen. Men binas utveckling har startat starkt. Samhällena har vuxit. De har mycket täckt yngel och är tunga av foder. Mina bin har utvecklat bättre resistens mot varroan och virus. Naturligtvis har den milda vintern hjälpt till.

Om vädret vänder till bättre börjar drottningodlingen och avläggarbildningen om 2-3 veckor. Idag har jag räknat in 3-4 % av bina som dog under vintern och våren. 7-8 % av de kvarvarande kämpar för sin överlevnad och har fått tymol. Några av dem kommer att ge upp, eller nästan. En del kommer att ge skörd. Nästan alla kommer att få ny drottning.

Jag har satt upp en svärmfångare, efter att jag lärt mig hur av Tom Seeley.

Swarmcatcher

Svärmfångare på plats i aprilväder i maj
Märkt på:    

6 reaktion på “Svärmfångare på plats i aprilväder i maj

 • maj 2, 2014 kl. 10:29 e m
  Permalänk

  …och hur lär Tom Seeley?

  Svar
  • maj 3, 2014 kl. 7:14 f m
   Permalänk

   Han har forskat på vildbisamhällen, bl a vad en svärm föredrar för bostad att flytta in i. Drygt 40 liter, litet fluster utan extra ventilation, högt upp – gärna upp till 5 meter, men det är lite opraktiskt. Gärna rester av gammalt vax. Dvs inte fylld med färdigutbyggda ej svarta ramar. Behövs lite tomt utrymme, t ex utskurna gamla svarta ramar med lite vax kvar runt kanterna, men fyll ut med mellanväggar. Sen kan man spetsa med en droppe drottningferomon för att locka till sig svärmen, antingen en alkohollösning med gamla drottningar, eller citrongräs (men svårt att hitta nu) – kan man köpa citrongräsolja, den har en sammansättning som liknar drottningferomoner mycket, märkligt nog.

   Svar
 • mars 9, 2017 kl. 12:02 e m
  Permalänk

  Just det, lite opraktiskt att sätta dem högt upp. Skulle det funka att helt enkelt ställa den på balkongen? Med flusteröppningen precis över räcket vänd utåt, tänkte jag, så man kan gå ut på balkongen lite säkrare om nån flyttat in. Det blir då med eftermiddagssol, skugga på flustret hela dagen är väl mindre bra.

  Svar
  • mars 9, 2017 kl. 2:22 e m
   Permalänk

   Det kan det mycket väl göra. Bara att prova, gärna halvskugga, eller i alla fall skugga en del av dagen.

   Svar
   • mars 16, 2017 kl. 4:00 e m
    Permalänk

    Det blir nog sol från tretiden på em ungefär. Jag gör ett försök sen när det blir dags :-).

    Svar
    • juli 31, 2017 kl. 9:11 e m
     Permalänk

     Inget napp, dvs ingen svärm i kupan. Mina bin svärmade å andra sidan inte heller.

     Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.