Nackdelen med alkoholskakburken för kvalsterräkning är att 2-300 bin dör. En metod som inte är riktigt lika tillförlitlig, men kanske ändå tillräckligt är pudersockermetoden med en sockerskakare. Bina gillar säkert inte behandlingen, men överlever.

SshakeLog Larry kollade kvalstermängden med sockerskakaren den 4 oktober och hittade 7 kvalster per 100 bin. Den 1 nov oxalsyrabehandlade han.

Larry Garret i Indiana använder denna metod för att avgöra när han skall bekämpa kvalstret, oftast på hösten för att avgöra om oxalsyrabehandling behövs. Den kanske inte är lika snabb som alkoholskakburken, men han har ett mindre antal samhällen. Efter varje skakning skriver han på kupan (månaden först sedan datumet som man gör i USA). 4 oktober han en kupa 2,3 % angreppsgrad och 1 november behandlade han med oxalsyra. Vid den angreppsgraden skulle Leif Strömberg inte behandlat. Leif hade inga förluster denna vinter och han har redan satt på skattlåda. Förra året gjorde han det 9 maj.

  1. Ssugarshake1 Det här är utrustningen Larry använder, en plastbunke, en burk med pudersocker och lock som skydd, en skakburk med nät i locket (se Randy Olivers hemsida hur man kan göra en sådan burk själv på 5 minuter: http://scientificbeekeeping.com/sick-bees-part-11-mite-monitoring-methods/), en skopa för att ta bin med och tesked att ta pudersocker med.
  2. Ssugarshake2 Efter skakningar etc av burken vänds den upp och ner över bunken. Socker och kvalster hamnar här.
  3. Ssugarshake3 Räkna kvalstren. Aha, Larry räknade fel. Det var 8 kvalster och inte 7.:) 

Randy Oliver gör ungefär så här: Fyll på en burk på samma sätt som vid alkoholskakaren, bin från yngelrummet (ta inte med drottningen här heller, förresten har nån testat?). Sätt på locket med nätet, häll sakta ner en väl rågad tesked med torrt pudersocker på bina. Rulla burken, skak den lite tills alla bina är vita. Låt sedan burken stå i en minut. Vänd sedan burken upp och ner över en vit yta, om det blåser lite kanske i en bunke som Larrys på bilden. Man kan ha lite vatten i bunken om det blåser mycket. Då flyger inte kvalstren iväg. Fortsätt att skaka på burken över bunken då och då under en minut, fortsätt om det fortsätter att ramla kvalster. Bina kan lämnas tillbaka till kupan oskadade. http://scientificbeekeeping.com/fighting-varroa-reconnaissance-mite-sampling/

Sockerskakaren för kvalsterräkning
Märkt på:    

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.