Röveri

För flera år sedan var det vanligt att det alltid fanns färre eller många bin som flög runt ventilationen och dörren till slungrummet. Det har blivit allt mindre för varje år. I år har det varit så gott som inga. Däremot getingar i överflöd. Även fast jag gick ofta genom dörren i juli och slungade en del av honungen då. Och det var dragpaus.

Förra årets avelsdrottning gav många nya drottningar i mina samhällen. De påverkade mycket i år. Förra året använde jag mycket tymol då vinglösa bin syntes i många samhällen. I år har jag knappt behövt använda någon tymol alls. Jag har svårt att dra någon annan slutsats än att mina bin har blivit mer motståndskraftiga mot varroa.

Det finns dock enstaka samhällen i några bigårdar som har nära till andra biodlares bin där kvalstermängden plötsligt steg kraftigt i månadsskiftet juli/augusti och framåt några veckor. Det verkar tyda på s k stilla röveri från mina samhällen till samhällen som är påverkade av större mängder kvalster så de inte upprätthåller flusterbevakningen.

När jag sen fick höra om problemen en del biodlare hade i Finland med importerade italienska bin då det gäller hur benägna de var på att röva och så ofta som dessa samhällen måste behandlas mot varroa, gjorde jag en koppling här.

Bin som inte är benägna att röva har mindre problem med reinvasion av kvalster. Bin som har mindre problem med reinvasion kan man kalla mer motståndskraftiga mot varroa.

 

Felflygning

En annan faktor som har betydelse för reinvasionen är benägenheten att flyga fel. Jag har sålt en del drottningar till bl a Tyskland. Jag fick litet feed back nyligen från en biodlare som i år introducerat två elgondrottningar med olika färg, en ljus och en mörk. (En av de egenskaper jag inte fäster stor vikt vid är färgen och därför kan den variera en hel del.)

Hennes carnicabin flyger väldigt mycket fel har hon konstaterat. Nu delade hon på ett samhälle och placerade de två delarna mycket nära varandra med flustren intill varandra. Hon har lagt märke till att elgonsamhället med randiga bin bara innehåller randiga bin. Samhället med mörka bin utan beiga ränder har bara sådana bin. Inte något av dessa samhälles bin flyger alltså fel in till grannen.

Det verkar som en del av elgonbinas bättre motståndskraft kan förklaras av att de rövar mindre och de flyger fel mindre.

Faktorer för reinvasion
Märkt på:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.