Vitsippor Vitsippsfälten är vackra, som här i ekhagen i Sköllersta.

I år är säsongen tidig, och vacker. Kyliga frostiga nätter med vackra soliga dagar. Solvaxsmälataren har klarat av två lådor med ramar. Vitsipporna ger fortfarande pollen, men bina är inte så intresserade längre. Det finns annat.

Lönn Ordföranden i Hallsberg-Kumla Bf har det förspänt för sina två avläggare som står borta vid granarna. Lönnen ger snart iordentligt. Normalt brukar den blomma i maj och vädret brukar då vara dåligt.

Lönnen kommer, kanske tre veckor tidigt. Maskrosorna blommar efter vägkanter med södersol. Se upp med maskroshonung om det skulle bli överskott. Den kristalliserar lika snabbt som höstrapshonung.

Maskros Maskrosorna har redan börjat blomma i vägkanterna. Vacker och värdefull blomma. Jag såg ett förskolebar häromdagen som plockat en fin bukett av vitsippor och maskrosor.

Gullvivan börjar komma upp. Bina brukar bara besöka gullvivor en enda dag under deras blomning, så verkar det som. Första gången jag tog bin till en plats observerade ägaren att bina var i blommorna endast en dag, och bara under en kort del av dagen. Följande år konstaterades att gullvivorna ökade i antal i området. Intressant. Björkpollen i luften är det högsta uppmätta någonsin. Dags för pollenallergiker att bli biodlare och samla pollen från sin trakt och börja äta i små mängder för att bygga upp minskad känslighet.

Gullviva Bina gör nytta för gullvivorna också.

Vårblommor är tidiga i år
Märkt på:            

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.