VaxningPlast

Funderar du på att bygga ner dina bin till 4,9 mm cellstorlek? Det kan ta några år att få binas kroppsstorlek och förmåga att följa präglingen på mellanväggar med 4,9 mm cellstorlek att harmoniera som önskat. Nu finns det ett osvikligt snabbt sätt.
En biredskapsförsäljare i USA, MannLake Ltd – klicka här – har sin standardram i plast med cellstorlek 4,9 mm. Även om man tar bin från stora celler (bäst att byta ut alla ramar, eller använda paketbin eller en svärm) så bygger bina rätt (med mycket få undantag). Men vill man använda mellanväggar finns ju att köpa från Biredskapsfabriken –http://biredskapsfabriken.se/se/lista.php?kid=14-33 – Eller köpa en gjutform från LP:s biodling – http://www.lpsbiodling.se/sv/artiklar/vaxhantering/index.html

Nu är ju dessa plastramar i formatet Langstroth eller 3/4 Langstroth, Har man LN eller annat format kan man såga ut mellanväggen och passa in den i en LN-ram. Lite dyrare, men dessa ramar behövs ju bara i ett inledningsskede. De nu utbyggda ramarna kan användas i storcelliga samhällen utan att ta bort alla andra ramar, inifrån mitten av yngelklotet, och successivt byta till liten cellstorlek.
Dessa plastmellanväggar är vaxade, men ett bra tips är att vaxa dem mera med flytande vax med hjälp av en liten skumplastroller enligt bilden, så att bina accepterar dem snabbt. Fodra med lite socker- eller honungslösning.

Om man vill vara säker på att ha så lite restsubstanser av kemikalier i sitt vax som möjligt använder man sitt eget vax till mellanväggar. Om man inte kan det, är KRAV-vax eller alternativ-vax ett alternativ. Plastmellanväggar också. Och bygger bina helt utan mellanväggar är det det allra renaste. Den sortens biodling kräver lite mer eftertanke då man ska flytta så lite som möjligt på yngelrumsramarna efter att bina har ordnat sitt yngelrum. De placerar de olika cellstorlekarna som de vill ha det, bl a i förhållande till flustret. För att styra bina att bygga rätt utan mellanväggar om man vill prova med det (då ska alla ramar med kakor bort igen för att få bina att inte bygga för mycket drönarvax) kan man limma tungspatlar (typ glasspinnar) i ett spår på undersidan av överlisten enligt bilden.

Fritt_Vaxbygge

Snabbast ner till liten cellstorlek

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.