Den sista tiden har varit mycket hektisk. Från ca 5 augusti till ca 25 augusti skördades alla skattlådor över spärrgallret. Inga honungsramar under spärrgallret tas. Allt under spärrgallret får vara kvar, utan att fundera på vad för slags honung det är. Är det ljung och blad eller raps blir det selektion på bin som inte ynglar förrän i mars. Dom klarar sig alltid, bara de får lite sockerlösning också.
De samhällen som visar vinglösa bin på masonitskivan framför flustret får en wettexbit med drygt 4 gr tymol. Min biodlargranne som inte sysslar speciellt med selektion av varroaresistens ger 15 g tymol.
De samhällen som behöver mindre vinterutrymme tar jag bort understa lådan ifrån, men skakar av bina i de övriga två så drottningen inte hamnar där den inte ska, om den händelsevis skulle vara i understa llådan. Finns det någon yngelram där hamnar den i översta lådan av de kvarvarande två. Om det är en ny avläggare kan den behöva få reducerat utrymme i båda de två lådor den ska övervintras på och får då isoleringsramar av markskiva i ytterkanterna. Normalstarka samhällen övervintras normalt i tre lådor shallow starka med bin i oisolerade trälådor utan isoleringsramar.
Bisamhällen vägs i båda kanterna, är man riktigt noga med en fjädervåg och den mängd socker som skall ges uppskattas. Foderlådorna åker på och sockerlösning på palltank från sockerbolaget pumpas in i en tank i bilen. Sedan fylls hinkar med sockerlösning i bigårdarna och foderlådorna fylls på så många gånger som behövs.
Foderlådorna åker av efter att bina fått diska dem, ev ytterligare reducering av utrymmet sker och ev mer tymol. I några sker dessa åtgärder.
I går var jag klar. Nu kan jag slappna av ett tag. Nu är det dags att gå igenom alla anteckningar och summera säsongen.
Hej!
Läser med intresse dina inlägg. Är din utgångspunkt inför en eventuell tymolbehandling om du ser vinglösa bin?
Jag är själv nybörjare och är inne på att vara försiktig med varroabehandling för att utveckla varroaresistans men vill heller inte förlora några samhällen av ren dumdristighet. Dock har jag inte sett ett enda vinglöst bi men finns det andra tecken att spana efter om det behövs en behandling?
Hej Per
Nybörjare är man ganska länge. Men innan man börjar med det du vill tro jag det är bra med några års allmän erfarenhet av bin. Har du det skulle jag föreslå att avsätta en bigård till att börja med. Din andra eller dina andra behandlar du kanske regelbundet vår och höst med tymol för att säkert hålla kvalsterstammen nere. Tycker du det funkar bra i din avelsbigård kan du ju fortsätta med fler gårdar. Avelsbigården bör ligga så avlägset från andra bin som möjligt, helst minst 3 km. Och till att börja med ska man nog inte använda för många bisamhällen, kanske 5.
Jag föreslår att du använder skakburken för alkoholmätning av kvalstermätning av mängden kvalster i samhället då första skattlådan är väl fylld med bin. Då kan man ta drygt 1 dl bin (ca 300) från de mittersta ramarna precis ovanför yngelrummet. Sen har du en 0,5×0,5 m masonit skiva framför varje fluster. Har du bin som du bedömer redan har en viss motståndskraft är det bäst.
Så snart du ser ett vinglöst bi på masonitskivan ger du en bit tymol, Hur mycket beror på bistyrkan. Har du inte så motståndskraftiga bin att börja med bör du titta på några yngelramar efter om vinglösa bin syns. Sådana bin är inte så snabba att kasta ut virusbin.
Man tittar också efter utvecklingen på samhället, hålat eller tätt täckt yngel. Hur man bedömer det beror lite på kvalstermängden och om man ser vinglösa bin. Om det finns mycket nykrupna ungbin på masonitskivan som kryper omkring kan det bero på andra virus, som beror på kvalster.
Gör avläggare efter de bästa samhällena vars nya drottningar får para sig i avelsbigården. Byt drottningar i de sämsta med odlade drottningar från de bästa, som är parade i avelsbigården.
De är inte meningsfullt att använda tymol senare än början av september. På våren kan det gå bra i slutet av april.
Hoppas du får lite att fundera på. Fråga gärna mera.
Mvh/Erik
ok, tack för ditt utförliga svar. Jag pysslar med biodling i liten skala, har tre samhällen i topplistkupa och började i år (har också två barn på 3 och 2 år så det finns inte oceaner med tid) Så det for nog bli ett framtida projekt då i sådana fall. Han jag köpte bina av har använt apistan konsekvent så de har väl inte så mycket egen kraft att motstå kvalstren och virus men å andra sidan så har jag som sagt inte sett ett enda vinglöst bi och då har jag varit in och kollat ganska mycket på de små liven. Efter att ha läst det du skrivit tänker jag att jag att jag behöver kolla hur mycket thymol jag behöver till mina samhällen, ska också göra en varroakoll innan det. Har du några tankar kring det?
Barn är en skatt!
Topplistkupor kan det vara svårt att applicera varroabekämpningsmedel i.Om du vill använda tymol är nog Apiguard enklast, som du kan köpa på apotek. Om dom inte har på ditt går det att köpa på postorder från Djurapoteket i Eskilstuna. Mr Google har kontaktuppgifterna. För att få bäst cirkulation i en topplistakupa och inte störa samhället genom att dra isär yopplisterna och placera upptill, skulle jag kunna tänka mig att placera mitt under kakorna som har yngel, gärna på en liten upphöjning kanske för att komma nära kakorna. Kanske ett bytta räcker om samhället är litet och två om det är stort. Kolla efter 10 dar hur mycket som är kvar i byttan. ev kan en ny omgång behövas. men om Apistanet var effektivt senast det användes kanske det inte behövs mer, utan man kan vänta till i maj med nästa bytta. Vänta inte för länge tidsmässigt. I slutet av juli, början av augusti är nog den optimala tiden. Du tar nog ingen honung från samhället i år. Och gör du det kan du vänta till oktober då du har topplistkupa.