Nu har jag gjort så mycket VSH-tester så jag tror jag kan dela med mig en del av mina erfarenheter. Jag har här sammanställt ett försök till en checklista som kanske nån kan ha nytta av.

VSH-test avstånd

Det här använder jag

Jag använder en ”förstoringslampa”, läshjälp med ringlampa. Till exempel kan man få tag på en sån hos en försäljare för hjälpmedel för äldre, bland annat hos ett företag som heter Varsam. Men det finns fler. De förstorar 2-3 ggr. För att man ska komma upp i sammanlagt ca 5 ggr behövs också ett par läsglasögon med förstoring ca 2,5 ggr. Man får prova sig fram.

Placera ramen under läslampan så att den hamnar 10-20 cm från förstoringsglaset. Man får prova sig fram så att man ser bra. Likaså hur långt från läslampan man placerar ögonen.

Vartefter man tar puppor kan man få flytta ramen lite, ibland luta den lite för att se överallt i cellen då man letar efter ev kvalster.

Använd en pincett du är bekväm med att använda. Jag använder en med sned spets. Man får tag lättare på puppan, men å andra sidan är det kanske lättare att dra sönder den. Jag har inte provat nån annan pincett. Gör gärna det.

 

Tre högar med puppor

  1. Puppor utan kvalster hamnar i en hög för sig. När det blivit 10 st i högen skjuter jag ihop den och iväg den lite. Nästa ”delhög” med 10 gör jag likadant med, men inte ihop med den första. Så här gör jag för att lättare hålla ordning på antalet. När jag fått ihop 5 sådana småhögar skjuter jag ihop allt till en 50-hög. Sen fortsätter jag med 10-högar. När jag fått ihop 100 puppor orkar jag inte mer. Men för att vara riktigt säker bör man ibland dra ut fler puppor, speciellt om man året innan haft en effektiv varroabekämpning.
  2. Puppor med kvalster som inte har avkomma hamnar i en egen hög. Puppor med kvalster som har avkomma som inte är reproduktiv, hamnar i samma hög. T ex kan kvalstret bara en hane, eller bara en hona.
  3. En puppa med ett kvalster som har en hane och minst en hona som avkommor hamnar den puppan i en annan hög, hög nr 3. En hane är vit och något mindre. Formen är inte så jämnt rund krabbliknande som hos honorna.

 

Vad jag tittar efter

  • Ögonen på puppan ska ha lite mörkare lila färg, inte ljus färg, inte rosa. Detta för att ha ge ev kvalster tid att producera avkomma. Resten av puppan kan vara vit. Puppan kan också vara mörkare. Och puppan kan övergått till att bli ett färdigt bi. Men då måste man vara införstådd med att bottnen på cellen kan se annorlunda ut.
  • Det första man ska titta efter är hur bottnen på cellen ser ut då man dragit ut puppan. Om det inte finns ett kvalster i cellen ser man bara ett trådliknande nästan vitt nystan på ena sidan av bottnen, ofta uppåt. Ser man bara det och inget annat behöver man inte leta mer. Det finns inget kvalster.
  • Om det inte är en puppa man drar ut utan ett färdigbildat bi där huvudet rör sig lite och med vingar, då hittar man mer än detta vita trådliknande ”nystan”. Man ser då ett mer kompakt nästan vit ”klump” oftast i omedelbar anslutning till nystanet. Nystanet är rester av larvskinn. Klumpen är pupparester. Om man inte ser något annat finns det inget kvalster.
  • Finns det ett kvalster i cellen finns det så gott som alltid avföring från varroan (om detta inte finns är det ett kvalster utan avkomma eller så är kvalstret fångat upp och ner under kokongen, vilket jag aldrig sett, det är svårt, och det är oftast sällan förekommande).
  • Avföringen från varroan är vitare och mer kompakt än nystanet, larvskinnet, och liknar mer puppaskinnet. Är det endast lite avföring ser man att det är lite utdraget långsmalare. Oftast finns varroaavföringen aningen högre upp på cellväggen och skilt också från puppaskinnet. Allra lättast är alltså att undvika celler med pupparester, alltså undvika celler med färdigbildade bin.

VSH-test rester Ljuset gör att larvskinnet, det nystanliknande vitaktiga lämningen som alltid finns på bottnen av cellen här ser litet mer kompakt ut än den är i verkligheten. En del färdiga bin drogs ut och därför fanns det också det kompaktare puppaskinnet i dessa celler. I endast en cell fanns en avlång liten varroaavföring. Och mycket riktigt hade det kvalstret ingen avkomma. Det fanns i en cell med ett färdigt bi, så det fanns puppaskinn också. Naturligtvis ett intressant samhälle även om den statistiska signifikansen saknades för det höga VSH-värdet som blev resultatet. 

Varroans avföring

Ibland är det bara en liten något långsmal fläck avföring. Då har kvalstret ingen avkomma, eller möjligen icke reproduktiv avkomma. Varroan har väl inte kunnat äta ordentligt kanske.

Om det är mycket vitt på cellbottnen och cellväggen, dvs mycket kvalsteravföring, och rester av nymfskinn från unga kvalster, då finns det med allra största sannolikhet reproduktiv avkomma, ofta en hane och flera ljusbruna och vita honor, förutom det mörkbruna moderkvalstret. Kvalsteravkommorna bidrar också till det omfattande vita intrycket. Ibland är det fler än ett moderkvalster i cellen.

I en cell med många avkommor är alla individer vitala och aktiva, närmast springer omkring.

I en cell med ett ensamt moderkvalster eller med en enstaka avkomma är de alls inte så rörliga. Kanske de är gamla och stela eller fått dålig mat.:)

En bra film som visar biets och varroans utvecklingsstadier kan ses här:  https://www.youtube.com/watch?v=a2vg59Snt6c

 

VSH-test hög 100 puppor och färdiga bin utdragna ur celler i den övre högen, plus 10 till.

Summera

Summera antalet puppor i hög 2 och hög 3. Anta att det är 3 puppor i hög 2 och 7 puppor i hög 3. Då blir det 3+7=10 puppor sammanlagt med kvalster. 3/10=30% är VSH-värdet, dvs precis möjligt att använda i aveln och kunna räkna med viss framgång.

Om det är 100 puppor i hög 1 blir det sammanlagda antalet utdragna puppor 100+3+7=110. (3+7)/110=0,09=9%. 9% är värdet på infektionsgraden i samhällets yngel. Det är svårt att direkt jämföra detta värde med värdet t ex från en alkoholtest (skakburken) eller pudersockertest. Ibland kanske det är halva detta värde, ibland mindre, ibland mer.

Om en effektiv bekämpning gjordes säsongen innan kan man behöva dra ut kanske minst 200 puppor. Kanske man får vänta till sensommaren.

Checklista för VSH-test
Märkt på:    

2 reaktion på “Checklista för VSH-test

  • juni 7, 2015 kl. 10:46 e m
    Permalänk

    Hej Erik!.Jag gillar ju egentligen inte dessa, som jag tycker, asociala medier, men ändå. Vill bara göra en liten kommentar. Jag tycker att man skall ha koll på kvalstertillväxt och selektera de som har lägst tillväxt. Jag älskar faktiskt att tvätta bin! vilket ger ett tillförlitligt resultat. När det gäller puppornas ålder så är 9-10 dagar efter täckning bästa tiden – då har bina hunnit rensa ut det de kan – äldre puppor klarar de inte av. Vill också informera Dig om att jag nu har 8 linjer med mkt hög VSH-egenskap och där mödrarna är testade.
    Hälsningar – Bert
    PS:Jag vet inte hur det fungerar med FB men vi får väl se.

    Svar
    • juni 8, 2015 kl. 8:24 f m
      Permalänk

      Tack för kommentaren Bert!
      Intressant tips de 9-10 dagarna. Kul att veta att du har säkrat så mycket bra VSH-material.

      Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.