Vädret har gett den kyligaste maj sedan 1962, 12 år innan jag var biodlare. Bina har haft svårt att hämta pollen samtidigt som de försökt hålla igång äggläggningen för att komma i slagstyrka när sommardraget kommer, som vi alla hoppas.

På fälten har de dock kunnat hämta från vinterraps. I skogen har det funnits blåbär och nu lingonblom.

Pollen är livsviktigt för bin. Aminosyror och äggviteämnen behövs till nästan allt för att allt ska fungera bra. Immunförsvaret t ex. Jag har sett vinglösa bin i samhällen som inte haft svårt med kvalster. Men virus sprids ju med kvalster och utan kvalster inga problem med virus. Det verkar som det räckt med mindre mängd virus, dvs mindre mängd kvalster för att ge virusproblem denna vår och försommar. Det har bl a setts på masonitskivorna framför flustret.

Noseman har sannolikt också ställt till det lite i en del samhällen, och i kombination med virus.

Men så kom värmen häromdagen. Naturen torkade upp, masonitskivorna blev ”tomma”. Bina jobbar för fullt. Nektarn fyller på i skattlådorna, även i skogen. Det måste vara lingonen.

More Virus lingonblom Till vänster en blåbärstuva med lite blåbär på gång. Nu är det dags för lingonblomningen.

Men glädjen är inte fullständig. I de flesta samhällena har inte yngelsättningen hållits på topp så mängden täckt yngel är inte så stor den skulle vara, liksom mängden ägg och öppet yngel. Flygbina som flyger ihjäl sig nu kommer inte att ersättas fullt ut. Men fortsätter det fina vädret kan vi få bra med försommarhonung trots det tidigare dåliga vädret. Och så hoppas vi på vildhallonen.

 

Mer virus pga det kyliga vädret
Märkt på:                

En reaktion på “Mer virus pga det kyliga vädret

  • juni 6, 2015 kl. 8:07 f m
    Permalänk

    Har precis samma erfarenhet. Aldrig sett så mycket spår av skador förut. Bina har puttrat på hela våren på sina befintliga kakor och inte slösat något på att bygga nya (tbh). Känner mig stolt över mina nordiska bin som verkligen bevisat sin kompetens genom mycket god resurshushållning utan någon stödutfodring. Då är flera av dem smäsamhällen som precis klarade vintern.

    Igår när värmen kom visade de stark vitalitet utifrån förutsättningarna.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.