Jag hittade en bra beskrivning med bilder på biets utveckling och varroans reproduktion här: http://www.ars.usda.gov/Research/docs.htm?docid=2744&page=14

Här ser man att de första vitaktiga resterna i cellen kommer då larven övergår till puppa. Sedan blir det mer då puppan strax för utkrypandet övergår till färdigt bi. Detta är mycket viktigt då man letar kvalster i yngelceller i ett VSH test.

Om man hittar en andra vitaktig lämning är det viktigt att uppmärksamma om cellen man tittar i har haft ett färdigt men ej ännu utkrupet bi. Var det inte så finns det högst sannolikt ett kvalster i cellen utan avkomma, fast man inte ser kvalstret. Då vet man ett det finns ett kvalster där i alla fall.

Varroans avföring, larvskinn- och puppaskinnrester
Märkt på:        

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.