Jag kollar mina, som jag tror, ​​mest lovande bisamhällen för VSH-egenskapen. (http://naturligbiodling.eu/blogg/?p=290) Efter att ha dragit ut mer än 1000 puppor jag har lärt mig mycket om att analysera vad jag ser. Men jag förstår att det finns mer att lära. Och jag blir snabbare att göra VSH-testet. Jag har använt en läslampa med en ringlampa + ett par läsglasögon med 2,5 ggrs förstoring. Tillsammans 5 gångers förstoring. Detta arrangemang fungerar bra, bättre än ett otoskop tycker (ett instrument man tittar i öronen med).

HDRtist Pro Rendering - http://www.ohanaware.com/hdrtistpro/

Alla puppor lämna lite vita rester på bottnen av cellen. Kvalsteravföring lämnar mer vitt, ofta lite högre upp på cellväggen. När det finns en hel varroafamilj hittar du en hel del vitt, ibland täcker det nästan bottnen på cellen.

VSH Pupparester

Ett kvalster utan avkomma lämnar oftast bara något lite vitt, ibland nästan ingenting (kan vara svårt att upptäcka ett sådant kvalster, men om man missar att se det blir resultatet att sifforna i alla fall inte blir alltför bra). Nytt vitt vax kan göra det lättare att upptäcka kvalster utan avkomma.

VSH avföring? VSH avföring2

 

Nu några frågor.

  1. Ger en äldre puppa än en yngre (med bara mörka ögon) mer vitaktiga rester vid botten av cellen? (Bara från puppan alltså och inte från ett kvalster?)
  2. Om du hittar pupparester och strax ovanför lite mer vitt, mer kompakt som varroa avföring, (jag vet att det kan vara varroaavföring) är detta alltid varroa-avföring eller kan det, från en äldre puppa precis på väg att krypa ut av sig själv, vara mer pupparester just på grund av att det är från en äldre puppa?

 

Detta kan vara viktiga frågor eftersom om det är varroa-avföring så finns det ett kvalster, även om jag inte kan se det. Jag såg en gång ett kvalster ”poppa” ut ur en puppa efter att det hade legat en stund på bordet, en puppa från en sådan cell med en gammal puppa. Detta sågs på en mörk kaka, där det är svårare att upptäcka ett enda kvalster utan avkomma. Ofta är sådana ensamma kvalster heller inte lika rörliga som en i en cell med en hel varroafamilj.

 

Finns det någon bland er läsare som har upptäckt pupparester i cellerna efter att ha dragit ut puppor? Har du sett varroa-avföring? Skillnader mellan dem, och jämfört med pupparester? Det skulle vara intressant att veta.

Varroa, avföring och pupparester
Märkt på:        

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.