Idag fick jag ett telefonsamtal från min granne när jag var ute med bilen. Han berättade att en svärm virvlande runt i luften i hans trädgård, sedan flyttade de över ovanför min container där jag förvarar biutrustning.

När jag kom hem gick jag till containern. Dörren är nästan alltid öppen för att undvika överhettning och för hög luftfuktighet i den. Nära öppningen hade en stapel med lådor som innehöll ramar som skulle sorteras. De flesta av dem skulle gå till solvaxsmältaren, med mögligt pollen, bi avföring, dåligt utbyggda, etc.

Svärmen hade känt den trevliga lukten från lådstapeln. Den satt på utsidan bina försökte komma in, utan framgång. Jag stod och såg på dem, skakade på huvudet och frågade dem hur i all världen de kunde välja en lådstapel med skräpramar som de inte kunde komma in till. Istället för den trevliga svärmfångstkupan på taket till containern. Jag hade inte gått för att titta på svärmfångstkupan än.

När jag stod och pratade med dem om deras dåliga val, fick jag en känsla av att de bad mig att öppna lådstapeln så att de kunde gå in så skulle de rensa skräpramarna åt mig. Tja, tänkte jag och mindes min vän som berättade för mig om en svärm som slog in på ett litet samhälle som höll på att ge upp. I ena hörnet höll skogsmyror på att bygga en myrstack. Svärm kastade ut allt i den bikupan, inklusive myrorna, rengjorde den och säkrade den från fienden.

Svärmsstapeln Inuti containern med blicken riktad utåt. Här har svärmen gått in via toppflustret gav gav dem. Om ett par veckor kollar jag i stapeln om bina har en äggläggande drottning. Jag bestämmer mig för hur många lådor jag flyttar iväg till en annan bigård och gör et samhälle med skräpramar. Stackars bin, men de valde ramarna själva.

Så jag drog undan täckskivan på lådstapeln bara tillräckligt för bina att komma in. Och de gick glatt in. Det ska bli intressant att se om de kommer att hålla vad de lovat.

Svärmfluster Toppflustret där bin står och ventilerar ut feromon till andra bin från svärmen att de ska komma hit. En drönare från svärmen har inte gått in än. Kan den inte komma in? Måste kolla det närmare.

Sen gick jag till svärmfångstkupan. Jaja. Bin gick in och ut där. Jag trodde det var bin från svärmen som letade efter ett nytt hem när de inte kunde komma in i lådstapeln. Jag trodde nästan att det var ett misstag att öppna lådstapeln för dem. Kanske hade de flugit till den närbelägna svärmfångstkupan om jag inte hade släppt in dem i stapeln. Men hur skulle jag ha kunnat veta det?

Svärmkupa Svärmfångstkupan på taket till containern med spanarbin.

Jag gick till solvaxsmältaren för att byta ramar. Jag hade en annan stapel med redan sorterade ramar för solvaxsmältaren. Då såg jag en andra svärm från en bikupa. Kanske från samma kupa som den första svärmen eller annan bikupa längre bort ifrån. Ingen annan kupa i min bigård hade svärmat. Många gånger söker sig svärmar till närheten av en främmande gård. Bra för blandningen av gener kanske.

Jag hade en trädgårdsslang i närheten och vattnade den svärmande bikupan. Svärmen gick tillbaka. Och bina från svärmfångstkupan försvann. De var tydligen spanarbin från denna bikupa. Ojdå. Gjorde jag fel igen, eller gjorde jag rätt igen. Vi får se i morgon om den svärmande bikupan kommer med en svärm i morgon igen.

Släpp in oss – vi rensar dina ramar
Märkt på:    

En reaktion på “Släpp in oss – vi rensar dina ramar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.