Första steget i att återvinna sitt eget vax är att få ut det från dina gamla missformade och dåligt utbyggda ramar. Nästa steg är att göra dina egna mellanväggar, om du använder sådana.

Man kan utvinna vaxet på flera olika sätt, den elektriska vägen, med vedeldade pannor (som t ex bykgrytor) och med solvaxsmältare. Jag använder de två sista alternativen. Då bina inte flyger eldar i de två bykgrytorna. 4 hinkar vatten i den första, 5 i den andra. En särskild skiva av formplywood med lagom hål upptaget för att passa en skattlåda istället för lock på den första. En plåt med 5 mm hål tar upp kokongerna då vaxet smälter. 7-10 lådor smälts ut per gång. Först töms en hink vatten ut. Sedan rör jag om i vax och vattenblandningen så att vatten kommer med i alla hinkar, 2-3 st. En sil ser till att bara smått skräp blir kvar. Dagen därpå hälls vattnet ut, skräpet i botten skrapas bort. Det sista vaxblandade huggs försiktigt bort med en liten yxa och återanvänds med hjälp av en vaxmaja. Om mycket under vaxklumpen är vaxblandade smulor tas dessa tillvara och smälts om i vaxmajan också.

När en låda med ramar smälts ur slås ramarna mot lådkanten lite innan de läggs i nästa bykgryta med ångande/kokande vatten. En vikt håller ner ramarna under vattnet. Och bra isolerade vattentäta handskar behövs. Jag använder inte kaustiksoda för att tvätta ramarna, bara vanligt vatten. Något annat behövs inte. Sodan är svår att tvätta bort, så fort en ram med soda varit i nästa omgång vatten (mer jobb) är det vattnet förstört. Bina gillar inte soda heller.

Wax01Wax02Wax03Wax04Wax05Wax06Wax07Wax08Wax09Wax10Wax11Wax12Wax13

Återvinn ditt eget vax
Märkt på:        

3 reaktion på “Återvinn ditt eget vax

 • januari 26, 2015 kl. 10:52 f m
  Permalänk

  Intressant, tack för tipsen. Mycket pyssel mest hela tiden med de där bina./Annika

  Svar
 • maj 31, 2015 kl. 7:19 e m
  Permalänk

  Hej!

  Måste bykgrytan som man smälter vaxet i vara gjord av någon speciell metall? Kan en järngryta fungera?

  /Kerstin

  Svar
  • maj 31, 2015 kl. 10:49 e m
   Permalänk

   Hej Kerstin!
   Vax, liksom honung är ganska surt, dvs har lågt pH. Därför angriper det metaller och vaxet kan bli förorenat om det står länge i framför allt järngrytor. Om man inte låter det stå länge i t ex koppargryta går det bra. Allra bäst är rostfritt. Men man tappar ju ur vatten/vax efter en smältomgång ganska snart. Det står inte i grytan och svalnar, därför kan det gå bra med järngryta också. Allra bäst är att prova och sedan på något sätt undersöka vaxet för ev järnförorening.

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.