Jag fick frågan om jag ville överta en gammal solvaxsmältare som tog ett par ramar i taget. Jodå det kunde jag väl, fast glaset var trasigt. Min svåger letade på en plexiglasskiva i sina gömmor som passade. Inte speciellt snygg, men nu kunde jag prova om den fungerade. Det var förra året.

Jag smälte ur flera lådor med ramar som dök upp på olika sätt under våren/sommaren. Det visade sig bra med en en liten solvaxsmältare som komplement till den större vaxsmältningen på senhösten eller senvintern/tidig vår. http://naturligbiodling.eu/blogg/?p=104 Eller om man skickar till redskapshandlaren, så kan man ju inte göra det alla gånger mitt i sommaren.

Solvax29-30MarsF

Den här solvaxsmältaren har en extra finess i spegeln som sitter i skyddslocket. Lutningen är avpassad så att ljuset reflekteras ner på ramarna, i alla fall en del av dagen. Så jag tog mig för att testa den 29 mars när solen värmde skönt. Det räckte för att smälta ur tre av mina langstroth lågramar. Och tre till 30 mars, nästan. Det går åt lite värme till för att smälta ordentligt ner i uppsamlaren. Men det blir säkert fler dagar.

Den gamla solvaxsmältaren
Märkt på:    

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.