KlöverbeteSmal

I Wanguai Chronicles, en liten tidning på Nya Zeeland fanns 14 april en artikel av Rachel Rose med titeln “Bees play a vital role in food chain” – Bin spelar en viktig roll i matproduktionen. På Nya Zeeland är man väl medveten om vitklöverns betydelse för produktionen av mjölk- och köttprodukter. Vitklöver utgör en viktig del i djurbetet då det drar ner kväve ur luften och gödslar marken utan att konstgödsel behöver tillföras. Ekologiskt! Och man ska inte använda konstgödsel även om man inte odlar ekologiskt, då dör vitklövern och man måste fortsätta med konstgödsel, och så ny vitklöver. Med tillräcklig pollinering av klövern på betsevallarna producerar dessa frö som faller av och finns kvar i marken och kan gro i upp till 10 år, ”fritt och för intet”.

Men det går åt mycket bin för att pollinera stora betesfält. För att inte tala om fröproduktion som ska användas vid sådd av nya betesvallar, ekologiska och andra.

Klöverfröodling

Om bina inte försvinner helt och hållet, utan ”bara” har svåra problem, så kanske det nätt och jämt finns tillräckligt av dem för att pollinera ”vanlig” matproduktion, men inte för att hålla igång den ekologiska odlingen, eller att öka den?

Klöver, gödsel och bin
Märkt på:    

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.