Colony 47

Samhälle 47 sticker ut. Det började som en stor ”vildavläggare” förra året. Det betyder att jag tog en hel låda med 12 ramar shallow (låg langstroth) full med yngel, honung och bin, satte en låda under för utrymmets skull med några foderramar i kanterna och resten utbyggda. Den flyttades till en annan bigård där den fick dra upp en egen drottning.

Efter en vecka såg jag att den var mycket stark så jag stal hälften av ramarna (yngel, foder och bin) i övre lådan till en ny låda och fyllde ut den nya lådan med en likadan stöld från en annan vildavläggare som var lika stark. Sedan flyttades denna nya till ytterligare en ny bigård där den fick en krypmogen drottningcell.

Den ursprungliga vildavläggaren, samhälle 47, lyckades få fram en äggläggande drottning och utvecklades bra. Då det var dags för invintring hade utvecklingen vänt tycktes det. Jag fick sätta in isolerramar på kanterna i båda shallowlådorna. Flera liknande avläggare invintrades på tre shallowlådor. Jag hade nog tagit bort för många yngelramar resonerade jag, kanske det.

Bina tog sockret bra, var tunga nog för att klara vintern och hade en hel del honung kvar dessutom. Om de besvärats av varroa och virus hade jag väntat mig att se mer döda bin på masonitskivan framför flustret. Inga vinglösa bin där och inga andra heller, nästan.

Jag undrade om avläggaren skulle klara vintern. Nyfiken som jag var tittade jag till bigård 4 och samhälle 7 lite nu och då under vintern. När det var som kallast i senare delen av januari såg jag inte bina genom täckplasten. Jag tog faktiskt av plasten en kort kort stund och lyste med en ficklampa för att se dem. Biklotet gav intryck av att inte vara större än två knytnävar, men lite större var det nog, kanske som 5 tennisbollar. Tätt satt de och stilla.

Igår, efter en kall frostnatt tog jag bilden på biklotet på bilden. Under dagen steg temperaturen till nästan 15. Bina har hämtat nektar och pollen från smålökar och sälg. Tussilagon har inte blommat över. Träden har fortfarande inga löv. Jag såg idag att hallonen började få blad.

Colony 47 Scilla

Samhälle 47 behövde ingen varroabehandling förra året. Inte modersamhället 236 heller. 236 var det enda i sin bigård som inte behövde det. Det gav hög skörd. Det har också övervintrat starkt, fullt med bin på tre shallowlådor (≈2,6 LN). Det skall bli intressant att VSH-testa dessa samhällen senare i år.

Faktiskt har jag ett samhälle som uppträdde mycket likartat som 47 föregående vinter, samhälle 137. Det var det enda i sin bigård som inte behövde varroabehandling vare sig 2012 som vildavläggare, eller 2013. Det har också övervintrat perfekt denna vinter. Det var det tredje samhället jag VSH-testade förra året. Men jag lyckades inte få fram något VSH-värde, då jag inte lyckades hitta ett enda kvalster i det täckta ynglet! Men jag är inte ledsen för det.

Idag ska jag börja åka runt till bina och utöka dem som behöver mer plats och ge foderramar till dem som behöver det. Jag har förvarat foderramar över vintern för detta ändamål. De foderramar som blir över går åt till avläggare om en månad.

Samhälle 47
Märkt på:                

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.