För några dagar sedan började jag kolla samhällena för behovet av utökning och behov av foderramar. Jag tog ju bort ytterramar i översta lådan från samhällen i november där biklungan hade dragit ihop sig mycket. Det var foderramar som jag förvarat över vintern att användas till de samhällen som behöver dem mest nu på våren. Det är inte alltid så att bina har helt slut på foder för att jag ska bedöma att de behöver foder. De behöver ett antal ramar med foder för att yngla i oförminskad styrka. Det är på våren det är viktigast att yngelmängden är så stor som möjligt för att få samhällen som kan utnyttja alla honungskällorna under säsongen. Den första här är höstrapsen. Ibland faktiskt sälgen och lönn. Men det är sällan. Men de växterna är nektarkällor bra för utvecklingen. Jag kollade 4 bigårdar på eftermiddagen. I den första var det 7 samhällen.

  • Samhälle 1: Invintrat på tre shallowlådor med 12 ramar i varje (≈2,6 LN). Samhällena invintras med mycket foder, helst med mycket honung som bas, med en toppning med socker upp till 30 kg. Samhällena är stora, fodret går inte åt under vintern. Jag vill inte drivfodra med sockerlösning då det kan driva fram svärmproblem. Fodret går åt på våren för uppbyggnaden av bistyrkan. Det här samhället har behövt för mycket tymol i mitt tycke några säsonger, 2012 20 gram (normalt för en säsong för icke resistenta bin är åtminstone 50 gram). Så förra året delade jag på det och placerade de två översta yngellådorna av de tre på en annan plats i bigården. Så gör jag avläggare med dåliga samhällen, för arga, etc. Efter knappt en vecka rev jag visecellerna i den avdelning som inte hade drottningen. I den andra tog jag bort drottningen. Lätt att hitta henne nu då de flesta flygbina var borta. Första delen fick en mogen visecell, den andra fick cellen efter ca en vecka. Ger man cellen för snabbt efter att drottningen är borta är risken större att bina dödar ungdrottningen genom att inte mata henne, eller bita hål på cellen från sidan. Jag fick fortsätta att ge tymol också 2013 men inte lika mycket, eftersläpningar av det sämre arvet och kvarvarande virus kanske. Samhället krympte ihop så mycket på hösten att jag blev lite orolig. Men nu gladde det mig. Det utvecklades fint och tredje lådan fylldes med ramar, tre mellanväggar (varav en 4,9 mm cellstorlek av plast för att testa mer) och en foder. Drottningen är en dotter till samhälle H137 som hade 0 % angreppsgrad av kvalster i ynglet, det tredje samhället jag VSH-testade förra året. Nåja, 137 försökte jag VSH-testa men hittade inte ett kvalster i det täckta ynglet.
  • Samhälle 2: Det var en s k vildavläggare förra året från en bigård ca 4 km bort. Den översta yngellådan togs helt enkelt bort och flyttades till en ny bigård (utan drottning). Foder och yngelramar följde med och bina gör en ny drottning. Alla bin skakas ner i de två understa yngellådorna, spärrgaller på, sedan tredje yngellådan tillbaka i ca en halvtimme. Då har bin krupit tillbaka och man vet att drottningen inte är där. Bara att plocka bort lådan, ställa den på en botten och flytta iväg. Ofta blir de så starka så jag för sätta en låda under denna på den nya platsen, ofta med litet foderramar i kanterna och utbyggda resten. Detta samhälle utökades på samma sätt. Modersamhället i den gamla bigården såg dock inte så bra ut. Det behövde ingen tymol förra året. Inga vinglösa bin syntes då jag kolla det samhället samma eftermiddag, men det hade krympt ihop och verkade inte helt fräscht. För säkerhets skull skall det få 5 gram tymol och drottningen skall bytas senare. Jag får hålla ögonen på detta dottersamhälle för ev problem.
  • Samhälle 3: Detta samhälle behövde tymol tidigt förra säsongen och växte inte bra så jag tog bort drottningen mitt i sommaren. Det fick en mogen drottningcell efter H109 istället. H109 var modersamhälle till H137 och har inte behövt tymol på flera år. Drottningen i 109 var gammal förra året och började lägga 50 % drönare så jag tog bort henne efter att ha odlat lite efter henne. Det här samhälle 3 utvecklades mycket bra och utökades på samma sätt. Det kommer att behöva en skattlåda mycket snart.
  • Samhälle 4: Den här bigården hade inte så många normala produktionssamhällen förra året. Ibland blir det ås. Det här samhället var det enda som gav ordentligt med honung, 130 kg, plus ytterligare 20 kg som det fick behålla över vintern. Det enda samhället som inte behövde tymol förra året. Och inte året dessförinnan heller. Men jag tvekar att odla efter det då det använder för mycket foder över vintern. Och så kan drottningen mycket väl vara parad med drönare som inte är Elgon då bigården befinner sig i kantområdet för Elgonbina. Samhället är en vildavläggare från början från bigården 4 km bort. Modersamhället behövde inte heller tymol förra året. Det gav ytterligare en vildavläggare förra året som övervintrat bra i en annan bigård i området. Drottningen är inte nära släkt med 109 och 137. Samhälle 4 fick en skattlåda med några foderramar i kanterna. Det hade nästan slut på foder i yngelrummet, men så var det fullt av bin också.
  • Samhälle 5: En vildavläggare från bigården 4 km bort förra året. Modersamhället behövde ingen tymol då. Och inte denna avläggare heller. Men det hade inte klarat vintern så bra och det var inte mycket bin kvar. Jag hade ingen tymol med mig, men det ska få lite nästa gång, om det lever då. Sannolikt slåt jag ihop det med ett likadant samhälle från en annan bigård inte så långt därifrån. Modersamhället övervintrade bra i sin bigård. Men jag får hålla ögonen öppna för virusproblem och ge tymol om det behövs.
  • Samhälle 6: Detta är en avläggare från samhälle 1 i denna bigård. Den behövde också lite tymol förra året (efterdyningar från det sämre arvet i den föregående drottningen), men bara 5 gram. Den nya drottningen är en dotter till S120, svärmen som satt i kennelklubbens vägg. S120 var det första samhället jag VSH-testade och hade index 50 % förra året. Bra samhälle. Utökades som 1, 2 och 3.
  • Samhälle 7: En vildavläggare förra året från bigården 4 km bort, Kefuss-arv flera generationer bakåt, men har kvar en del karaktäristiska egenskaper, gör åt lite foder under vintern, sen start på vårutvecklingen, men snabb när den sätter igång, bra skörd i kombination med Elgon. Men det har lite avföring på kupväggen, liksom modersamhället. Men inget av dem behövde tymol förra året. Utökning som samhälle 1, 2, 3 och 6.
Första utökningen för året

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.