Cory Stevens bor i sydöstra Missouri. Det finns några mindre biodlares bisamhällen mer än 5 km från honom. En större biodlare har sina bin mer än en mil bort. Han använder Cory Stevens drottningceller till sina nya samhällen då behov finns, t ex till avläggare.

Cory family Hela familjen Stevens jobbar tillsammans.

 

Start med resistensegenskaper

Cory Stevens upphörde med behandlingar mot varroakvalstret i alla av sina 20 samhällen för 8 år sedan. Men för 6 år sedan använde han myrsyra i några av sidan då 45 samhällen. Sen ingen mer behandling.

Då han slutade behandla för 8 år sedan hade han skaffat drottningar av olika ursprung med resistensegenskaper, VSH från Tom Glenn och Pol linje Hygieniska italienare (VHS odlad som en produktionsstam, inte bara med resistens för ögonen) korsade med lokala vildbin.

 

Cory Hive&comb Det är viktigt med friska bin som grund för en framgångsrik biodling.

 

Initialt låga vinterförluster

Från början hade han mycket låga årliga förluster. Han har fört in nya drottningar varje år förutom avel från hans bästa linjer. Detta har inneburit en del negativa konsekvenser för hans stam. Han har slutat med det nästan helt nu och kommer att fokusera på att välja från sina egna bästa samhällen. Han kommer att utvärdera behovet av att föra in nytt arv igen senare.

 

Cory odlingslist Nu fokuserar han på att odla från sina bästa egna linjer istället för att ta in så mycket nya drottningar för avel.

Ökade vinterförluster

Vinterförlusterna har alltid varit lägre än det landsomfattande genomsnittet (utom 2014-15 som var speciellt). Men de senaste åren har han nått 30 %. Vintern 2014-15 förlorade han 60 % av 95 invintrade. 45 av dem (47 %) var små 5-ramars avläggare Vintern var sträng och alla dessa avläggare dog. Han säger att det var hans fel, inte binas. Vinterförlusterna nu 2015-16 kommer att vara lägre. De ser ut att landa på 20 %.

 

I början en del virus

I början när han såg mer än några få vinglösa bin (DWV) och K-vingar (KWV), två olika virus, det första kopplat till Varroa och det andra till trakékvalster, bytte han drottning i dessa samhällen. Idag är han ser aldrig några vinglösa bin. Några K-vinge bin kan ses ibland.

 

Utveckling av utrensning av varroaangripet drönaryngel

Inledningsvis avlägsnade hans bin inte varroaangripet drönaryngel, bara varroa-angripet arbetaryngel (VSH). Men efter avel från de bästa överlevarsamhällena utan någon behandling har han sett denna egenskap utvecklas. Han tycker att detta är bra eftersom varroan föredrar drönaryngel och bör fortsätta att göra det, och så mycket som möjligt lämna arbetarynglet ifred.

Cory drönarpuppor Han har sett hur hans stam utvecklat en bra resistensegenskap. Bina rensar ut varroaangripet drönaryngel, inte bara varroaangripet arbetaryngel (där kvalster har avkomma – VSH).

 

Några karakteristika

Han använder inte små celler, utan en standardmellanvägg som kallas Rite cell (plastmellanvägg med 5,4 mm cellstorlek). Han använder nätbotten på flera kupor, men han tror inte att det bidrar så värst mycket till att hålla nere kvalstermängden.

 

Planerat fokus

Den här säsongen kommer han att kontrollera naturligt nedfall leta efter skadade kvalster för att odla efter de samhällen som har störst andel skadade kvalster. Han kommer också att kolla utrensning av frysdödat yngel för att testa för hygienisk beteende. Några av hans ungdrottningar ska insemineras med sperma från benbitare (kvalsters ben) från Purdue University för att testa om detta kommer att bidra till utvecklandet av hans stam. Han kommer också att sätta ut mer svärmfångstkupor för att förhoppningsvis fånga fler svärmar från vildbin.

 

Målet

Cory Stevens invintrade 120 kolonier i höstas. Målet nu är att utöka med 25-30 samhällen per år tills han når 5-600. Då han kommer att ”pensionera sig”.

En passionerad treatment-free biodlare
Märkt på:    

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.