Karin är ny biodlare. Hon fick en avläggare av mig med en dotter till svärmen som kom från väggen på ett av hennes hus, ett ouppvärmt äldre, typ sommarhus. http://naturligbiodling.eu/blogg/?p=570

I slutet av förra sommaren hade det vuxit sig starkt till tre lådor (yngelrummet). Sen kom ljungdraget och det drog in knappt 20 kg över spärrgallret och knappt 20 kg under spärrgallret.

Det syntes ett par vinglösa bin så samhället fick för säkerhets skull 2 bitar tymol (10 gr) tillsammans med ca 12 kg socker i lösning. Ljunghonungen i yngelrummet fick vara kvar.

Karin&Hive Karin och hennes lovande samhälle 13 mars.

Samhället har suttit stilla under vintern, och tungt av foder. Första veckan i mars var en del bin ute och rensade sig. Det syns på kuptaket. Idag 13 mars tittade vi till samhället tillsammans. Med en lång pinne skrapade vi ut en handfull döda bin. Inte ett bi kom ut och undrade vad vi höll på med. De satt stilla igen. Temperatur 2°C ute.

Då vi tittade uppifrån genom plasten satt bina ganska tätt men det var värme i mitten av biklotet. De har yngel. Vi kände på vikten. Lyfte på ena änden av kupan en bit och sedan på andra. Samhället var fortfarande tungt, men märkbart lättare än sist vi kände på vikten. Det har ynglat en hel del nu. Och det luktar ljung från flustret. Samhället är starkt och ser mycket lovande ut.

Karin Hive Dottern till vildbidrottningen har övervintrat bra på ljunghonung och en del socker. Det förbereder sig på en framgångsrik säsong.

Vildbidrottningens dotter
Märkt på:        

2 reaktion på “Vildbidrottningens dotter

 • mars 14, 2016 kl. 10:20 f m
  Permalänk

  Det var ju skoj!

  Vilket ramformat?

  Svar
  • mars 14, 2016 kl. 10:36 f m
   Permalänk

   Hej Robin
   Shallow. Langstroth bredd. Ramen är 137 mm hög och 448 mm bred. 3/4 Langstroth som kallas medium i USA är för jämförelsens skull 159 x 448 mm. Hel Langstroth är 232 x 448 mm. Lågnormal är 222 x 366 mm.
   Jag använder kvadratiska lådor som rymmer 12 ramar (faktiskt 13 om man klämmer ihop dom ordentligt). Eftersom jag är mentor för Karin fick hon ta över lite material från mig. Vad hon slutligen beslutar sig för att använda får vi se när hon fått lite mer erfarenhet. Anledningen till valet av ramformat från min sida är att jag ville ha en så stor bottenyta som möjligt (för svärmtröghetens skull) och så lätthanterlig låda som möjligt (därav den låga höjden). Det finns flera fördelar med detta än så, t ex att man slipper tråda ramarna, men också en del nackdelar, t ex fler ramar att hantera. Det är kompromisser man får göra hela tiden i biodlingen. Och valen kan man inte se isolerat då man jämför med annat. Det man valt passar ihop i ett system som är personligt anpassat.

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.