Vårkoll1 Bild 1.Ett bra samhälle som rensat en del.

Igår och idag kollade jag 140 bisamhällen. En bigård med 6 samhällen kom jag inte fram till pga lerig väg. Fyra samhällen hade tidigare tagits reda på, döda. Dessa var små och krånglade i höstas, tog foder dåligt, hade ynglat dåligt så det var ingen överraskning.

De flesta samhällena hade rensat sig efter vintern en hel del. Men inte alla. En del satt fortfarande som mitt på vintern.

Vårkoll2 Ett ganska typiskt starkt övervintrat samhälle på tre lådor, samma som på bild 1.

Ytterligare fyra samhällen var nu små (var små redan i höstas) och litet oroliga. Antagligen drottningkrångel eller viruskänning. Antagligen kommer de att dö. Sen fanns det fyra små samhällen som satt lugnt i fina klot. De kommer förmodligen att klara sig. Om det här resultatet står sig blir det 5 % vinterförlust. Det får jag vara nöjd med.

I tre samhällen hade möss rumsterat om i bottenlådan av de tre lådorna samhällena övervintrat på. I ett av dessa hade mössen ätit rent alla ramarna i nedersta lådan. Bina satt i de översta. Mössen hade tagit sig in genom ventilationsöppningen i bottnen. Nätet var tydligen dåligt. I ett samhälle hade mössen tagit sig in genom ett hackspetthål.

I en annan bigård hade hackspetten gjort flera småhål i ett samhälle. Detta hade mycket avföring just utanför flustret. Det hade uppenbarligen blivit stört av hackspetten. Den skrattade i bakgrunden vid mitt besök, en gröngöling. Men samhället var starkt.

Vårkoll3 Det roliga starka samhället på två lådor beskrivet i texten nedan.

Ett samhälle var speciellt roligt att se. Det var en liten avläggare förra året som misslyckades med sin nya drottnings parning och börjat puckla, äggläggande arbetsbin. Ett par händer med bin ungefär. Ett annat litet samhälle i samma bigård hade ungefär samma historia, efter två drottningpuppor hade det en äggläggande drottning, men bara en handfull med bin. Båda dessa slogs ihop och yngelkakorna med puckelyngel togs bort. Samhället växte nu sakta och blev invintringsdugligt. Idag är det starkt på två lådor med perfekt övervintring.

I en annan bigård fanns ett litet samhälle som invintrats ganska svagt, med 5 isolerande packramar av markskiva i ytterkanterna istället för ramar, av totalt 24 i två lådor shallow (137x448mm). Det kokade över av bin. Det hade uppenbarligen ynglat tidigt. Det såg fint ut och verkade ha klarat vintern bra. Det hade lite foder kvar, men jag särade på lådorna och ersatte packramarna med riktiga ramar med foder i, både i underlådan och överlådan.

Samhällena ser allmänt sett fina ut och säsongen ser lovande ut så här i mars. Vi får se hur det ser ut längre fram.

Vårkoll av bisamhällena
Märkt på:    

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.