Andra arbetsdagen för att kolla utökningsbehovet hos bisamhällena blev påskafton, men bara ett par bigårdar inne i Elgonområdet med bigårdar. Nästa alla samhällen behövde en skattlåda ovanför spärrgallret som ligger över den tredje yngellådan. Yngelrummet består av tre 12 ramars shallowlådor (≈ 2,6 LN).

Tussilago before Har just kommit till bigården. Innan de fått skattlådor. Tussilago”fältet” i bakgrunden. Lägg märke till högen av döda bin framför flustret. En starkt och bra samhälle städar bottnen själv efter vintern. Snart kollar jag inne i samhällena efter utrymme, mängden bin, om det finns fint täckt yngel och gott om foder. Det lilla samhället är det som var svagt och fick litet tymol.

Ett samhälle i vart och ett av de två bigårdarna minskade i storlek och var rätt svaga med mycket hålat yngel. För säkerhets skull fick de 2-3 gram tymol var för att ta bort det mesta av kvalster som kan vara del av problemet, även om jag inte såg några vinglösa bin. Ingen yngelröta heller, det var skönt. Har inte haft det på många år.

Tussilago after Masonit framför flustren är rengjorda, nu kan jag göra en snabbkoll där vid besöken i bigården för att se om något av intresse finns där, t ex ev vinglösa bin, utsläpat drönaryngel, etc. Spärrgaller och skattlådor finns nu på nästan alla samhällen. De är beredda på höstrapsdraget som börjar om en vecka drygt kanske. Vid nästa besök kanske de behöver en skattlåda ytterligare.

Runt en av bigårdarna togs mycket granar ner förra vintern. Jag har undrat hur bina skulle reagera på framför allt mycket blåsigare läge som blev resultatet, men de har klarat det bra. Ett oväntat resultat blev stora områden tätt med tussilago, nästan som gyllene fält. Har aldrig sett så mycket på en plats förut. Bina flög ivrigt på dem och hämtade nektar och pollen i det vackra vädret.

TussilagoSmal Tussilago

Tussilago

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.