Bina är invintrade. Lunginflammationen verkar avklarad. Jag kan skriva av mig lite som surrat i huvudet den senaste tiden.

Jag läste ledaren  i septembernumret i amerikanska Bee Culture, som vanligt mitt i prick. Av redaktören, Kim Flottum. En väl avvägd blandning av humor, cynism och allvar.

Många faktorer bidrar till binas problem att överleva. Men om inte varroan fanns skulle de ha det mycket lättare.

Många forskare vill ha mer anslag för att utreda mer, för att ta reda på säkrare varför bina dör. Men vi behöver inte veta det, säger Flottum.

Digital StillCamera

– Vi behöver resistenta bin, varraoresistenta bin!

Vi vet hur man gör, så sätt igång och utöka projekten. Det finns projekt, framgångsrika projekt. Men de är för få och för små för att påverka marknaden och biodlingen tillräckligt snabbt. Lägg pengarna där!

I Europa finns det några få projekt som kämpar på. Många forskare, inte i Sverige,  verkar tycka att det här jobbet ska institutioner sköta. Det är för svårt för vanliga biodlare. Men var är resultaten? Det är några vanliga biodlare (nåja nästan) som lyckats bäst! I USA är det både forskare och ”vanliga” biodlare som lyckats. Primorskibina har här utvecklats starkt med en egen förening, www.russianbreeder.org  – VSH-bina utvecklas också, med en egen sammaslutning, www.vshbreeders.org – VSH-bina finns med i materialet hos många som avlar resistenta bin.

Wicwas press

Larry Connor, en oerhört produktiv författare av högkvalitativ litteratur av olika slag, inklusive regelbundet återkommande artiklar i både Bee Culture och American Bee Journal, avslutar sin artikel i ABJ:s septembernummer:

” Många avelsprogram är helt enkelt resultatet av observanta biodlare som inte använt kemikalier mot varroan och endast använt lokalt anpassade bin som överlevt, för att bygga upp nya samhällen och odla drottningar från.” 

B Weaver i Texas är en av dem. Det här är nog nte varje biodlares strategi, men det är tankeföda när vi utvecklar strategier för våra projekt. Food for thought, som man säger over there.

Och VSH-bin vet vi numera efter John Harbos besök i Sverige i våras hur vi ska utveckla, även vi vanliga biodlare. http://www.elgon.es/diary/?p=146

Varroan kan surra, i alla fall i mitt huvud
Märkt på:                

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.