Sibylle och Wolfgang Kempf, Tyskland:

(De har en eget forum för diskussioner om behandlingsfri biodling: http://www.vivabiene.de/  på tyska. Deras smeknamn där är SiWolKe. Sibylle är aktiv på olika forum. Hon har prövat olika slags bin i sina ansträngningar för behandlingsfria bin och samarbetar med ett antal biodlare i Tyskland i denna sak. De har skaffat en del Elgondrottningar som de verkar nöjda med.)

 

Erik Österlund välkomnade oss i sitt hem och till sina bigårdar när vi besökte honom i juli 2018.

Jag hade bett honom om att få litet inblick i hans resistensavelsprojekt för att få lite mer kunskap och lära mig litet mer.

Han och hans fru Gunvi delade med sig inte bara av mat utan också av sig själv. Mellan kaffepauserna hade vi två veckor fyllda av arbete med bina, odla drottningar, skörda honung, smälta ur ramar i solvaxsmältaren, efter slungningen sortera bort fult byggda kakor och alla de olika arbetsmoment som för tillfället behövde göras.

 Arbete med de små parningssamhällena med Erik och Radim. Wolfgang till vänster.

 

Det var också ett nöje att få träffa Radim, Eriks vän, som samarbetar med honom.

Mest fantastiskt för mig var att se arbetsflödet och hur snabbt och noggrant det gjordes med ett så stort antal samhällen och apidea-typ parninssamhällen, jämfört med min lilla biodling.

Min kära man delade alla intryck och arbetet med mig. Han tog de flesta av bilderna. Erik gjorde mycket för att göra honom till en mycket bra biodlare också!

 Omlarvning.

 

Jag lärde mig att larva om för att göra drottningar på ett som jag uppfattade perfekt sätt och resultatet var inte dåligt, tror jag tror! En bra lärare producerar en bra elev.

 Jag använde biblåsaren efter att Erik hade satt på bitömmare 1/4 – 1 dygn tidigare. Det är verkligen tufft arbete att skörda honung, många tunga lådor att lyfta! Respekt! Det är arbete som min man gör mycket bättre än jag.

 

Jag fick även försöka mig på biblåsaren.

Avtäckning och slungning av honungskakorna.

 

 Upptappning på burk av honung.

 

 Sortering dåligt utbyggda kakor.

 

En ytterligare moment jag ville se var att kontrollera angreppsgraden av varroakvalstret med alkoholtvätt i en biskakare. Jag tog del i detta och fick en ingående föreläsning om hur man utvärderar ett bisamhälles tillstånd med hjälp av andra faktorer och inte bara kvalsternivån, så man kan veta när man ska agera på angreppsgraden eller när man kan vänta lite och kolla igen.

 Erik ger mig en föreläsning om att mäta angreppsgraden av varroakvalster. En av de viktigaste momenten i en resistensavel i mina ögon.

Vi gjorde också en del behandlingar tymol. Oxalsyra och myrsyra är inte aktuellt för mig (och inte för Erik heller). Om jag någonsin behöver behandla mot varroa överväger jag att ta bort täckta yngelramar eller använda tymol.

Jag och Wolfgang är så tacksamma till Erik och Gunvi! Du gjorde oss mer än nöjda. Jag känner mig mycket säkrare och tryggare som biodlare och de fick oss att känna oss som en del av sin familj.

Vi njöt av det vackra landskapet och badade till och med ett flertal gånger i sjön Tisaren där vi hyrde vår lilla stuga.

 Sjön där vi hyrde vår stuga. Detta är överväldigande vackert.

Två veckor vid ELGON-centret
Märkt på:    

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.