Foderlådan med plastvinkeln avtagen för att bina ska slicka rent innan den tas bort. Uppgången överst, vilken plastvinkeln täcker då den därpå plast så att inte bina kommer ut i sockerlösningen och drunknar.

 

För några dagar sedan tog jag bort den sista foderlådan efter att samhällena sockerfodrats för vintern. Samhällena förvånade mig genom att vara så lugna så jag kunde påskynda arbetet genom att stöta fodrarna på bikupan på ett sådant sätt att bina som satt i foderuppgången (som de använder för nå sockerlösningen) föll ner i det öppna samhället.

 Jag dunkade foderlådan på den öppna kupan så att bina ramlade ner i samhället. Jag tycker det är ganska fantastiskt i år hur lugna och opåverkade samhällena var av denna behandling. Och arbetet med att ta bort foderlådorna gick fort.

 

Ett vanligt bisamhälle tål oftast inte en sån behandling utan att man riskerar att bina blir arga och att de kan börja jaga dig och alla som finns i närheten, inklusive grannar om det oturar sig.

Jag insåg snart att bin inte brydde sig och jag var både förvånad och glad självklart. Samhället på bilderna är en avläggare från ett av mina avelssamhällen i år. Avläggaren fick göra sin egen drottning, växte snabbt i styrka, gav lite honung och hamnade på tre tolv ramars kvadratiska shallowlådor inför vintern, fyllda med bin. Det motsvarar tre mediumlådor (3/4-langstroth). Avelssamhället är på sin tredje säsong utan någon form av varroabehandling och hade en angreppsgrad av varroa på 0% i maj. Temperamentet är bra på det också, men avläggarens är ännu bättre, inte ett bi som flög upp vid ovarsamma behandlingen då bina skakades ner från foderlådan. Och inget tecken på några virusproblem. På våren kommer jag att kolla angreppsgraden av varroa i de här samhällena och i flera andra.

 Jag lyckades att ta en selfie med bina strax efter jag tagit bort foderlådan, med det var lite svårt med en arm rakt ut för att få med det jag ville. Men man ser i alla fall hakan.:)

 

Jag försökte ta en selfie tillsammans med avläggaren strax efter att foderlådan tagits bort, men det var inte så lätt att få en bra bild med en hand utsträckt. Men man ser lite i alla fall.

Humörtest
Märkt på:        

En reaktion på “Humörtest

  • oktober 7, 2017 kl. 9:17 e m
    Permalänk

    Ibland kan man sticka ut hakan utan risk!

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.