Förra året fick det här samhället en hel låda plastramar 4.95 cellstorlek placerade med naturlig positionering, http://naturligbiodling.eu/blogg/?p=434

Det här samhället var ett mycket trevligt samhälle, genomsnittligt vad gäller skörd, men det behövde lite tymol mot varroan då det hade lite vinglösa bin under en kort period. Det invintrades med lådan med plastramar som översta lådan av tre, full med honung. Det här samhället var ett av de få som jag glömde att sätta tillbaka flusterförminskaren för att hindra mössen att at sig in under vintern. Så mössen hade haft det fint och rumsterat om i ytterkanterna av nedersta lådan. Med det verkade inte ha bekommit samhället så mycket. Ovanligt: http://naturligbiodling.eu/blogg/?p=441

30 mars såg det mycket bra ut: http://naturligbiodling.eu/blogg/?p=450

MT-colony combs Översta skattlådan hade täckt honung nästan i de yttersta ramarna.

I juni tog jag första skörden, från höstraps och maskrosor framför allt. Besvärlig honung från båda som kristalliserar relativt snart i kakorna om man inte skyndar sig. Arne Orougs honungsseparator räddade skörden. Multiparametersamhället (MP-samhället) var bäst i sin bigård tillsammans med ett annat samhälle, alla fyra lådorna över spärrgallret skördade, 60 kg. Det har inte behövt någon tymol, än i alla fall. Av bigårdens 9 samhällen har 6 behövt det i år hittills.

MT-colony board Alla de fyra skattlådorna ovanför spärrgallret skördades i mitten av juni, lite för sent efter att höstrapsen slutat blomma, kristalliseringen hade börjat lite.

Ett bra tecken är den relativt rena 0,5×0,5 m stora masonitskivan framför flustret. Att läsa masonitskivan ger värdefull information om tillståndet i kupan. Några utsläpade drönarpuppor och några få döda drönare och arbetsbin.

Första skörden från multiparameter-samhället
Märkt på:                        

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.