Jag har delat med er hur det här muliparameter-samhället som jag kallar det har utvecklats. Det har fått några fler plastramar med små celler och de har varit placerade enligt vad jag kallar här naturlig positionering. Samhället hade också en svår erfarenhet i vintras/våras med möss som bodde gott i nedersta lådan.

Samhället gav en toppskörd som första skörd i år från höstraps, maskrosor och en del hallon. Inga vinglösa bin syntes fram till för drygt en vecka sen. Men drottningen var gammal. Så samhället beslutade sig för att byta drottningen. Nu visade sig några få vinglösa bin. Jag drog slutsatsen att då drottningen slutat lägga ägg (avlägsnad av en ny ungdrottning), blev koncentrationen i det sista ynglet av kvalster så pass stor att en del vinglösa bin visade sig. Men för att vara konskvent i min skötsel av bina för att kunna jämföra år från år fick samhället 9 gram tymol (två wettexbitar). Vid nästa besök syntes inga vinglösa bin.

Mitt intryck är att samhället inte producerrar eller uppför sig sämre med plastramar med små celler eller av naturlig positionering. Därav slutsatsen att plastramar med små celler inte är negativt för bina, inte heller naturlig positionering. Om något av detta är positivt för bina är svårt att säga. Förklaringen till det bättre läget för samhället kan vara epigenetiska förändringar som förbättrat bina, eller/och vanlig selection som förbättrat genpoolen i bigården och området. Plastramar med små celler och naturlig positionering kan ha bidragit. Åtminstone plastramar med små celler kan ha en positiv inverkan då de ger mer celler per ram och därmed en snabbare utveckling av samhället.

MP-samhället utvärdering
Märkt på:                        

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.