Vildbiträd2

Förra året tog en biodlarkollega med Elgonbin i Hallsberg, Stig Åke Gerdvall, en svärm i juli som kom från ett gammalt träd med bin i utkanten av Elgonområdet i Kumla-Hallsberg. Håligheten var inte stor och svärmen var inte stor. Men bina levde i trädet i år också.

Svärmen förstärkte han förra året med några yngelramar från andra samhällen. De fick ingen varroabekämpning och klarade vintern fint.

Bina i svärmen var klart mindre än hans bin på 4,9 mm cellstorlek. Så han antog att cellstorleken måste vara ännu mindre i trädet. I år lever bina på 4,9 mm cellstorlek och är inte riktigt lika små, men små. Han använde samhället till att göra avläggare för avsalu från, precis som hans andra samhällen. För ett par veckor sedan kunde han inte hålla sig utan gav samhället en tymolremsa med 15 gram tymol. Efter en vecka hade det ramlat 150 kvalster. I omgivningen finns många bisamhällen, Elgon. När han har kollat noga för några år sedan kunde det i enstaka samhällen ramla ett par tusen kvalster. Normalt behandlar han mot varroa med bara en remsa med 15 gram tymol i mitten av augusti, som enda varroabehandling under året. Hans vinterförluster ligger på under 5 %.

Nästa år planerar han att odla efter trädsvärmen.

Trädsvärm från 2013

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.