Man kan göra vårprovet för tidigt

För oss här i Mellansverige brukar man säga att grundregeln är att man gör skakburksprov två gånger under säsongen – på våren och i början av augusti. Kanske kan det vara lämpligt med tre gånger längst i söder. Det är jag osäker på.

Men får man 2-3 % på våren är det lämpligt att ta ett nytt prov 2-4 veckor senare.

När tog jag  vårprovet i år

I år har jag förstått att vårprovet kan bli för tidigt, speciellt tror jag om man har bin som kommit en bit på väg mot resistens för varroan.

Våren var sen i år. Jag tog vårprovet knappt en vecka in i maj. Bina utvecklades, men kylan höll i sig, speciellt på nätterna med frost var och varannan natt. På dagarna började det krypa upp till 10-15 grader.

Vårutvecklingen på samhällen var bra. Här har ett samhälle två skattlådor. Jag har tagit av översta skattlådan och tar biprov till skakburken från en eller två ramar ca i mitten.

Cirka 5 maj tog jag alltså vårprovet.
De flesta samhällena hade övervintrat perfekt och utvecklades starkt. 5 maj hade dessa minst en skattlåda över 3 lådor shallow yngelrum. 4 lådor shallow motsvarar knappt 3,5 LN. Några hade sammanlagt 5 lådor (drygt 4 LN). En del av dessa samhällen hade 4, 5 och 6 % angreppsgrad. Jag fick en ingivelse att vänta med eventuell bekämpning eftersom samhällena utvecklades starkt, utseendet på yngelramar var bra och inga konstigheter på masonitskivan framför flustret. Det visade sig vara rätt beslut.

15-20 maj gjorde jag ett andra skakburksprov på bl a dessa. Se också artikeln om 4 saker att ta hänsyn till för bedömning av ett skakburksprov – http://naturligbiodling.eu/blogg/?p=578186

De fina samhällen som låg högt i angreppsgrad hade alla minskat till 2 %. Kanske lite märkligt att alla dessa hamnade just där. Bränsle för mer analys. Nu har de ytterligare skattlåda och ser fina ut. Härstamningen för dessa var olika.
Samhällena med mindre än 1 % låg kvar under 1 %. En del samhällen med 2 % i första provet hade minskat till 1 %.

Slutsatsen jag drog är att man INTE ska ta vårprovet för tidigt.

Olika sysslor prioriteras vid olika tidpunkter

Biodlare som inte behandlar mot varroan i USA har nämnt att bina är upptagna med olika huvudsysslor vid olika tidpunkter under säsongen. De rensar inte kvalster lika starkt hela tiden. När det är kraftigt drag rensar de inte lika bra som vid andra tidpunkter. De rensar bättre i dragpauser.
Så på våren skulle det kunna vara så att de gör våruppgifter lite i turordning. Städa kupan, bättra på propolistäckningen och städa bottnen, för att inte tala om att hämta färskt pollen, kan i allmänhet komma före att rensa ut kvalster.

Gäller detta bara bin som kan rensa ut kvalster?

Rätt tid för vårprovet

Jag försöker mig på en bedömning av rätt tid för vårprovet

  • när häggen står i full blom och snart börjar blomma över,
  • när en del körsbärsträd precis har blommat över och andra snart har gjort det,
  • när äppelträdens blomknoppar sväller. Inga blommor utslagna än.

De här träden stod i soligt läge men fritt, dvs inte mot t ex en varm södervägg.

Sensommarprovet

Sensommarprovet tas lämpligen i början av augusti – i samband med att skörden bärgas. Då passar det att behandla dem, efter skörden. De som behöver behandling.

Om man har ljungdrag kan man välja att behandla under ljungdraget eller strax före ljungdraget. Det kan vara intressant att behandla med tymol (det är det jag tänker på) under själva draget, bara man tar bort bitarna en vecka innan man skördar och kolla om det luktar av honungen. Jag har förstått av det jag läst att det inte gör det. Det kan bli sent att behandla efter ljungskörden, om man väljer tymol, men det kan gå, om man tar starkare dos. Yngelmängden är vanligtvis låg då. Det är ju ynglet som hjälper till att skapa temperatur åt tymolen att avdunsta.

Reinvasionsprov

Har du andra biodlares bin inom 2 km kan dina bin råka ut för reinvasion om dessa biodlare väntar med behandling med oxalsyra (om de använder det) till november/december. Då kan dina bin, om du använder tymol i augusti, råka ut för reinvasion i september när de hämtar honung eller sockerlag (tyst röveri) hos dina grannars bin. Eller så kommer dina grannars bin och hämtar sockerlag hos dina bin och lämnar kvalster.

Därför kan det vara lämpligt att göra skakburkstest i september/oktober, ett reinvasionsprov. Om det behövs, vad ska man behandla med då? Jag vet om biodlare som använt tymolkuddar i oktober, men det var en varm oktober. De använde ett spärrgaller som de lade tymolkuddarna på. Tymolen avdunstar sämre i oktober så jag tror det är ett alternativ att dubbla antalet tymolkuddar då, dvs 4 st.

Rätt tid för skakburksprov
Märkt på:    

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.