Ibland används begreppet VSH som liktydigt med varroaresistens/varroamotståndskraft/varroatolerans. Det kan kanske vara bra att förtydliga vad VSH är. Det är en av flera olika resistenegenskaper som har betydelse för binas motståndskraft mot varroakvalstret.

VSH är inte detsamma som att bina öppnar yngelceller med varroa och rensar ut puppan. Det är en av några olika varianter av att rensa ut varroaangripet yngel.
– VSH är öppning (+ ev täckning igen, och/eller + ev utrensning av puppan) av täckt arbetaryngel (inte drönaryngel) som har varroa OCH avkomma (barn) till varroahonan (-orna).

 VSH

Som vi ser av definitionen av VSH kan det finnas varianter av egenskapen. Det är inte nödvändigt att bina rensar ut puppan. Det är tillräckligt att de täcker av puppan och täcker den igen, t o m flera gånger. Det är tillräckligt för att störa reproduktionsprocessen hos kvalstret. Beror den här skillnaden i uppförande hos bina på genetiska skillnader?

– Öppning och utrensning av täckt arbetaryngel med varroa som inte har någon avkomma är inte VSH
– Öppning och utrensning av täckt drönaryngel är inte VSH. (Men detta är också en värdefull egenskap.)

– Andra egenskaper som grooming (borttagande och bitning av kvalster från kroppen på andra bin eller sig själv är en viktig egenskap.
Motståndskraft mot virus, t ex i form av bra produktion av peptider (korta aminosyrasträngar) som ”äter” upp virus är viktigt.
Minskad röveribenägenhet är en bra egenskap då det innebär mindre risk att bisamhället återinvaderas/reinvaderas av kvalster från samhällen med förhöjd angreppsgrad.
– Bra försvar av flustret så att bin med kvalster från andra samhällen hindras från att komma in i kupan är också en bra egenskap.

– Att bina flyger tillbaka till sin egen kupa och inte till grannens är en viktig egenskap för att hindra spridnig av kvalster inom bigården.

– Utrensning av bin med olika slags virus ur kupan, bin med skadade vingar (DWV), bin med dålig orienteringsförmåga (olika slags APV), de senare är ofta krupna för tidigt och är därför gråludna ungbin. Av bina utslängda bin kryper omkring framför flustret. De slängs ut för att hindra smittspriding av virus i samhället.
– Det finns säkert fler egenskaper som har betydelse för motståndskraften.

VSH är en bra egenskap!

OBS! VSH kan ibland förväxlas med att motståndskraft hos ett bisamhälle ger mindre bistarka bisamhällen. Men detta att ge mindre starka bisamhällen är en separat egenskap som beror på mindre fruktsamhet hos drottningen och därmed mindre med yngel.

Starkt VSH-benägna samhällen kan då det kommer in mycket kvalster utifrån (reinvasion) uppvisa mycket hålat yngel (dvs mycket utrensat yngel så att de håller kvalsternivån lågt. Då växer inte bistyrkan så mycket. Denna effekt kan ses då samhällen med mycket kvalster står i närheten (inom ca 2 km).

Men som nämndes ovan kan en sann VSH-egenskap innebära att kvalsterangripna puppor inte rensas ut utan bara täcks av och täcks igen, mer än en gång. Om bina uppför sig så behöver det inte innebära att bisamhället utvecklas långsammare även vid temporärt högre kvalstermängder.

 

Fler akronymer

Kanske det är bra om fler korta namn, s k akronymer som VSH är ett exempel på, blev vanliga som beteckningar på olika egenskaper för resistens.

– Då det gäller begreppet Grooming är det väl etablerat och tillräckligt kort, men på svenska har ibland använts städbeteende. Men grooming är bättre då det använts mer specifikt för just kvalster som sitter på kroppen på andra bin eller på den egna kroppen. Jag tror det är ganska omöjligt att införa ett nytt begrepp här. Kan se att det är bättre att använda grooming.

– Då det gäller VSH på drönare är det ganska nyupptäckt och ingen speciell akronym finns här. Och ja, det är en viktig egenskap, kanske t o m viktigare än VSH. Akronymen VSHD skulle kunna fungera bra, också på engelska (VSHD = Varroa Sensitive Hygiene Drones).

 VSHD. Utrensning av drönarpuppor. Här syns det tydligt då det är första omgången yngel i drönarbygge. Många drönarpuppor är utrensade innan de hunnit krypa och lämnat bruna kokongrester. Man ser också öppnade celler som visar puppan med dess lila ögon. Några celler har bara börjat öppnas.

VSHD skulle kunna vara viktigare än VSH. Kvalstren dras till drönaryngel mer än till arbetaryngel, så med 5-10 % drönarbygge i yngelområdet, som det ofta finns i vildbisamhällen (minst) och bina är bra på VSHD, förlorar inte samhället så många arbetarpuppor (som skulle blivit arbetsbin). Bistyrkans utveckling blir inte lidande på samma sätt som ett samhälle utan VSHD (som blir reinvaderat med kvalster) men med bra VSH. Då rensar de bort mycket arbetaryngel tills kvalsternivån sjunker i samhället. Då kan det vara bra att mäta angreppsgraden av kvalster med skakburken och behandla de samhällen som har mer än 3 % angreppsgrad.

Norrmannen Hans-Otto Johnsen har visat (han håller på med sådana undersökningar och det finns en del nämnt om detta i norska Birøkteren och på denna blogg) att bin lättare identifierar kvalster i mindre drönarceller (6,2 mm) än i större (7,2), och rensar ut dem. Bin bygger mindre drönarceller naturligt ju mindre cellstorleken är för arbetarceller. Sannolikt en viktig egenskap som de små cellerna ger. Ca 6,2-6,4 mm drönarceller bygger bina ofta då 4,9 mm cellstorlek är vanlig för arbetarceller.

Andra akronymer

ED kan fungera för flusterförsvar. Det bygger på det engelska uttrycket entrance defense,
LR kanske är en bra akronym för lågt röveri/low robbery.
LD låg felflygning/low drifting.

VP för virusätande peptider

VB för utrensning ur samhället av virussmittade bin

– Har du förslag på viktiga resistensegenskaper och hur de ska kallas! Kanske du också har idéer hur man ska mäta de olika egenskaperna? Eller räcker det med att hålla ordning på angreppsgraden med skakburken och använda resultaten som urvalsredskap?

 

Resistensegenskaper – VSH, VSHD, Grooming och fler
Märkt på:            

En reaktion på “Resistensegenskaper – VSH, VSHD, Grooming och fler

  • januari 26, 2019 kl. 6:56 e m
    Permalänk

    Försvarsbenägenhet är en jätteviktig men tyvärr underskattad egenskap hos våra bin. Kanske ska vi kalla det ‘Defens’ i denna Anglofieringstid? Att förhindra reinvasion är otroligt viktigt och hjälper samhället att utveckla VHS och skörda frukterna. Att odla på ‘snälla’ bin framstår som Old school på alla sätt.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.