För en månad sedan öppnade jag upp täckskivan en aning över en stapel med lådor med ramar varav de flesta var avsedda för ursmältning av vaxet. En svärm hade landat på utsidan på stapeln. Nu kunde den gå in och göra sig ett nytt hem. De ”lovade” att rensa ramarna i stapeln. http://naturligbiodling.eu/blogg/?p=776

För två veckor sedan ville jag se om bina hade hållit sitt löfte. Och om de hade en bra om drottning skulle jag vara tvungen att flytta samhället innan det nya ynglet kläcktes och de skulle bli alltför många för att jag skulle kunna flytta samhället utan alltför mycket besvär.

Jag var glad att se att inte alla ramar var svarta och nedsmutsade av avföring. Högen bestod av lådor från döda samhällen och bottenlådor från försvagade samhällen. Ramarna i stapeln stod på tur att sorteras i användbara och sådana som skulle få vaxet ursmält när svärmen kom.

Container2 I ett mellanrum mellan två ramar hade bina byggt en fribyggekaka.

Container3 Fribyggekakan passades in i en tom ram och hölls på plats med hjälp av gummiband tills bina fäst kakan ordentligt.

Bina hade etablerat sig på den sida av stapeln med de bästa ramarna. På andra sidan fanns några smutsiga ramar som de inte hade rört. Men i allmänhet hade de rensat de 5 övre lådorna och bodde mestadels i de tre översta. De tre nedersta lådor de hade bara börjat göra en del efterforskningar och städning i. När jag gick igenom samhället, de rengjorda ramarna och mängden skräp efter rensningen som låg längst ner ansåg jag att bina hade hållit sitt löfte. Bra gjort!

Container4 Skräp som bina rensat från ramarna låg längst ner under stapeln.

Ramarna i de tre nedersta lådorna i stapeln gick till solvaxsmältaren. Jag sorterade ramarna nu och samlade alla ramar bina ockuperade i tre lådor. Den undre blev en utan yngel och inget foder. Jag planerade att flytta upp den ovanför spärrgallret senare efter att jag hade flyttat bina till en ny bigård.

Samhället hade nu tio fulla ramar yngel (storlek langstroth shallow). En av dem var en fribyggd kaka de hade byggt i ett tomrum mellan två ramar.

HDRtist Pro Rendering - http://www.ohanaware.com/hdrtistpro/ Det blev ett samhälle på tre 12-ramars shallow-lådor (låg langstroth, 448×137 mm). Det placerades tillbaka på sin gamla plats på några tomlådor. På kvällen dagen därpå flyttades det till en annan bigård.

Samhället skulle till och med kanske samla lite honung också åt mig redan i år. Om vädret blir bättre. Annars kan det här året ge den minsta skörden någonsin (i genomsnitt) under mina 40 år som biodlare.

Containersamhället höll sitt löfte

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.