Det här året är ett svärmår säger många. Ingen överraskning då vädret varit kallt och regnigt så bina suttit inne och hittat på hyss, tycker vi. Men de kanske är som andra och tänker på reproduktion då, fler bisamhällen.

I hembigården har jag hittills haft ett svärmförsök som hindrades med vattenslangen så bina flög tillbaka. Drottningen hade inte hunnit ut än då regnet från slangen kom.

Två svärmar har kommit flygande till hembigården. Grannen har bin inte så långt härifrån, Elgon det också, vilket är bra, men han har lågnormalformat på ramarna. Jag har Langstroth.

En svärm slog på en lådstapel i containeröppningen, som jag fick öppna så de kunde gå in. http://naturligbiodling.eu/blogg/?p=776 Visste inte något bättre alternativ då jag stod och resonerade med dem. De verkar trivas då jag passerar alldeles nära dem då jag hämtar något i containern. Dörren står öppen hela tiden. Om ett par veckor flyttar jag de lådor de sitter i till en annan bigård.

Svärm pallstapel1 Bina gillade lådan bättre än pallarna. En stor svärm.

För ett par dar sedan kom en svärm till och slog ner på en pallstapel. Besvärligt läge, men jag sopade ner så mycket bin jag kund i svärmintagningslådan och ställde den öppen på sidan ovanpå pallstapeln och hoppades att bina skulle tycka det var en bättre plats än den konstiga platsen för dem på sidan av pallarna.

Svärm pallstapel2 Jag slår in svärmar normalt ovanifrån. Det går fortare och är enkelt.

På kvällen satt alla lugnt och stilla inne i lådan. Svärmen var stor. Jag slog in den på två lådor kvadratiska shallow i hembigården. Motsvarar två lådor medium (¾-langstroth) eller ca 1,7 LN. Nu flyger de lugnt och fint. Jag slår i en svärm ovanifrån med en tomlåda som skydd som bina kryper på ett tag, röker lite, väntar, borstar lite, röker lite, väntar, tar bort lådan och lägger på plast, täckskiva och tak.

HDRtist Pro Rendering - http://www.ohanaware.com/hdrtistpro/ Kyrkbin. 

Igår ringde förskolan som hyr i en kyrka i norra Hallsberg. En stor svärm satt under takutsprånget på kyrkan. Det måste vara fromma klosterbin, buckfastbin.:) Stoor svärm. De hade suttit där sen dagen innan och byggt 5 kakor. Två ägg hittade jag och lite nektar. Det var fromma bin! Men såg ut som Elgon. Kan ha kommit från Karlssons bigård en km därifrån över åkrarna. Cellstorlekar 5,0-5,4 mm. 5,4 överst och 5,0 längst ner på kakorna.

HDRtist Pro Rendering - http://www.ohanaware.com/hdrtistpro/ På kvällen satt bina i (och några på lådan)

Jag öste in bina i lådan med högerhanden och höll i lådan med vänster. När jag inte orkade mer hängde jag lådan i en krok på hängrännan och hoppades att bina skulle krypa in till kvällen. Det gjorde dom. Då åkte jag till en bigård och slog in dem. Idag ska jag titta till dem.

Tre nya fina samhällen på tre dagar!

Svärm kpn_kupa Den tredje svärmen inslagen och nerrökt och nerföst. Tomlådan tas bort och täckningen på.

Fria bin
Märkt på:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.