Jag slutade förra inlägget med att säsongen inte var över än. Så sant, så sant.

Strax efteråt blev det omslag i vädret när augusti kom. Nu har det varit sol och 20 grader i flera veckor. Ljungen ger nektar för första gången på flera år. Men det blir ingen jätteskörd i alla fall. Fortfarande blir det sämsta året nånsin på 40 år.

Bigård23ljung Ljungen ger i år

Men samhällena mår mycket bättre nästan som i ett trollslag. Och när jag räknar lite på hur mycket tymol jag använt blir det nog inte mer än förra året. Vi får se när jag summerar säsongen senare.

Varför VSH 80-dottern med så mycket skalligt yngel hade så, kan bero på att drottningen inte alls lade så bra. Vid koll nyligen håller drottningen på att lägga av att lägga ägg. Kvalstren som finns får färre yngel att invadera. Och bina är bra på att rensa ut så det blir inte mycket yngel kvar att krypa ut, så samhället krymper i bistyrka. Om bina vore kloka skulle de byta drottning så snart de kunde. Det brukar de göra, men det verkar inte så nu. Och jag har ingen äggläggande drottning i nån Apidea så det får gå som det går. Jag har nog med samhällen ändå.

Bigård23A Bigård som fått skattlådorna borttagna. De flesta bisamhällena övervintras på 3 st 12-ramars shallowlådor (motsvarar 10-ramars mediumlådor, 3/4 langstroth). Två övervintras på 2 lådor. De är inte så starka.

Bigård23B Det starkaste samhället i den här bigården.

Bigård23C Ett samhälle i den här bigården bedömdes behöva tymol nu (det som avgjorde för mig av vinglösa bin framför flustret). Det fick två wettexduk-bitar à 4-5 gram tymol.

Jag håller på att ta av alla skattlådor nu, fast solen skiner och bina flyger. Det blir inte så mycket honung i skattlådorna, men bina mår bra av den lilla mängd nektar de får in. Jag väntar lite med bigårdarna närmast ljungen. En del samhällen som behöver det får tymol. Det är inte så många nu. De flesta har fått det tidigare på säsongen.

Ändringar igen
Märkt på:        

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.