Det är skillnad på biodling och biodling. Du kan köpa ett bisamhälle eller två, sätta på lådor och ta av lådor. Behandla mot varroa,  ge socker till vintern, slunga honung, äta en del och sälja en del.

Eller du kan köpa några avläggare och börja leva tillsammans med bina för att lära känna dom och lyssna på dom vad dom har säga dig. Ramarna är som sidorna i en bok. Flustret är omslaget och förordet.

Radims bikupa Smal

Radim

Gör som Radim, ny biodlare för i år i Sverige, åtminstone till en del. Alla kan inte snickra så fina kupor som en konstnär som Radim, men man kan utforma sin biodling med det lilla extra, i alla fall försöka. Sitt framför flustret ett tag, inte nödvändightvis så länge som Radim ibland, Men i morgonsolen är det skönt att meditera till binas idoga surr.

Räkna kvalster, prova olika varroabekämpningsmedel. Upptäck att 5 g tymol på en liten skiva kan vara lika effektivt i att döda kvalster, som 15 g i en större wettexskiva, i alla fall initialt. Överväg noga vilket rammått och kupmodell du vill arbeta med. Prova olika sätt att bygga över bina till ditt rammått. Upplev att bina inte gör som förväntat ibland. Fundera hur du ska ta ned svärmen från 25 meters höjd och upplev ändå att bina inte vill stanna i sin nya kupa. 30 grader i skuggan men bina stod i solen,  några dagar – hur skulle du ha gjort för att förhindra rymningen? Ett parasoll kanske?

Ta hand om en svärm som slagit ned i en övergiven kupa. Studera hur de vaxat in det gamla döda biklotet som fanns kvar. Konstatera att vädret blir fint i september och skaka ner 2/3 av bina på mellanväggar på ditt format. Låt 1/3 kläcka ut ynglet som fanns och förena senare de bina med hjälp av tidningspapper med de andra. Konstatera att vildsvärmen var jämförelsevis mycket bättre på att hålla nere kvalsterantalet och sannolikt blir ett avelssamhälle nästa år. Slunga 20 kg honung sent i augusti och förundras över vilken annorlunda honung du fick i skogen jämfört med andra. Ingen tendens till kristallisering. Det här och litet till har Radim upplevt sitt första år.

 

Larry

Eller Larry Garret i Indiana, Amerika. Han utformar detaljerna med en konstnärlig finess, snickerierna och hur han hjälper bina att hitta det rätta i fråga om kupor och vax. Han provar olika slags kupor för binas skull och sin egen tillfredsställelses skull. Där bina får bygga mycket fritt, på litet olika sätt. I USA får man inte ha kupor med kakor som inte går att lyfta upp ur kupan för inspektion, så han förser kupor som är tänkta för s k fast bygge med ramar.

Han fångar helst svärmar, men köper också paketbin med de bin som bjuds. Då tar han först ner bina med Mann Lakes plastramar med 4,9 mm cellstorlek (nästan) på plastmellanväggen.

https://www.mannlakeltd.com/shop-all-categories/hive-components/frames/plastic-frames/standard-plastic-frames

EccentricMannLAke1 EccentricEggs

Cellväggarna är så höga att vilka förstorade bin som helst verkar kunna bygga dem snyggt. Efter ett par månader bygger bina smått naturligt. Då låter han dem bygga som de vill. En del bygger då t o m 4,7 mm, i norra USA, snälla gula bin också och inte  afrikaniserade.

EccentricFoundationless Eccentric47

För att markera att han är biodlare och inte bara biägare har han målat Mona Lisa på en Warrékupa.

EccentricHive

Biodling som konstart
Märkt på:    

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.