Igår brann flera uthusbyggnader på en stor gård. Nära en byggnad har jag en av mina bigårdar. Närmsta bikupan är nog bara 6-7 meter ifrån.

När jag fick telefonsamtalet och var på väg i bilen funderade jag och tänkte att det var nog sädestorken som startat branden – och det var det. Och byggnaden närmast bina bestod främst av en plankvägg och ett skärmtak. Plankväggen brinner upp fort, tänkte jag, om den brinner, och fodret och honungen bör isolera den relativt korta tiden det tar för plankväggen att brinna upp. Men om det tar sig i det stora flisförrådet är det kört för bina, insåg jag.

Brand3 Mycket var nerbrunnet 1,5 timme efter det att branden startat.

Jag kom fram ca 1,5 timme efter det att branden startat. Hela den stora byggnaden med sädestork, silos, mm var nästan nerbrunnen. Det brann friskt fortfarande i oljetanken. Plankväggen var nerbrunnen. Flisförrådet var orört.

Brand1 Plankväggen precis bortom den överblommade mjölkörten är nerbrunnen. Sädessilos syns fortfarande stående i bakgrunden t h. Flisförrådet utanför bild t h hade klarat sig.

 

Värmen, inte eldhopp, hade startat en brand i spåntaket under eternitbeläggningen på en maskinhall. Brandkåren räddade den byggnaden och flisförrådet. Ännu en byggnad bakom maskinhallen räddades också tack vare det.

Brand2 Brandmännen var i full färd med att rädda maskinhallen, tog hål i taket och sprutade vatten.

Och bina blev räddade också. De hade klarat plankväggen. Kuporna var aningen varma, men bina verkade oberörda. Saften i getingfällan hade torkat upp, liksom de döda getingarna i den. Hårdplasten i den hade börjat deformeras pga värmen den utsatts för. Den enda jag behövde göra var att fylla på lite saft och täta springan som uppstått.

Brand4 Värmen hade hade börjat deformera getingfällan och torkat upp saften och de döda getingarna. 

Imorse luktade det brandrök när jag öppnade ytterdörren 20 km från branden.

Lantbrukaren har det betydligt jobbigare, men en hel del räddades av brandkårerna, tre stycken var på plats som mest.

Brandkåren räddade bin
Märkt på:    

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.