En virusgen som kan vara giftig för människor har missats när GMO-grödor har bedömts beträffande säkerheten.

GMO-grödor som majs och soja, som odlas runt om i världen för både människor och husdjur har den aktuella genen. En ny studie av EU: s officiella livsmedelsvakthund, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA), har visat att den internationella godkännandeprocessen för GMO-grödor inte identifierat genen.

Resultatet är särskilt trovärdigt eftersom arbetet utfördes av oberoende experter, i stället för GMO-kritiker. Det gjordes av Nancy Podevin, som var anställd av EFSA, och Patrick du Jardin, vid University of Liege i Belgien. De upptäckte att 54 av de 86 genetiskt modifierade växter som godkänts för kommersiell odling av mat i USA, inklusive majs och soja, innehåller den virala genen, som är känd som ”Gen VI”. Förekomsten av segment av Gene VI ”kan resultera i oavsiktliga fenotypiska förändringar ”.

Sådana förändringar omfattar tillverkningen av proteiner som är giftiga för människor. De kan också utlösa förändringar i växterna själva, vilket gör dem mer sårbara för skadedjur.

Kritiker säger att godkännandeprocessen av GMO-grödor, som har funnits i 20 år, har mycket svåra brister.

Det har antagits att virus-gener inte är närvarande i växten när den odlas på fältet och når konsumenterna, men det är nu klart att så inte är fallet.

Källa

MailOnline, Daily Mail, 21 jan 2013.

http://tinyurl.com/alpjty2

Giftig virusgen i GMO
Märkt på:        

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.