Jag har fått några frågor på mail om mitt och andras sätt att använda tymol i wettexduksbitar mot varroan. Eftersom fler kanske kan ha nytta av dialogen publicerar jag den här.

 

Har ett par frågor på behandling med tymol i wettexduksbitar.

 1. Det sägs att ”Med spärrgaller blir avdunstningen bättre.”

Betyder det att man lägger ett spärrgaller längst upp i kupan, som man sedan lägger wettextrasorna på och sedan lock direkt ovanpå detta?

 1. Angående processen där man först blandar ut tymolkristallerna i t-röd: Är principen den samma vid applicering av wettexbitarna i kupan, med fördelen att dessa bitar avdunstar långsammare vilket ger en bättre behandling?

Men här ska bitarna alltså inte torka på en plåt, utan direkt ner i påsarna?

 1. Det står att Erik Österlunds granne endast använder 15 g tymol per kupa efter skörden varje år. Men i instruktionerna längre upp står det att man ska lägga på max 2 st wettexbitar på ett samhälle, alltså 8-10 g. Betyder det att Erik Österlunds granne sedan gör 2 behandlingar, den första med 2 wettexbitar och den andra med 1, för att få ner totalt 15 g tymol i samhället? 

B.P.

 

Hej

 1. Spärrgallret ligger alltid (om man använder något) direkt över yngelrummet under skattlådorna (om man har några på samhället).
 2. Fördelen med T-röd är att man inte behöver värma tymolen så mycket för att smälta den till klar lösning. Då stinker det inte så mycket så man slipper använda andningsmask. Men man ska hållas utomhus.

Jag lägger sedan wettexbitarna direkt i tymollösningen. Lyfter upp dem en och en med en tång och lägger för tork på en plåt. När jag är klar lägger jag ihop dem i en plastpåse i lagom antal per påse beroende på storleken på påsen. Sedan den påsen i en plastpåse, och sedan en gång till.

 1. Han använder inte spärrgaller i det läget så då blir avdunstningen långsammare. Han använder 15 gr/gång. Jag använder en eller två bitar per gång beroende på styrkan på samhället, och gör ofta om samma mängd igen efter 10 dagar. Men jag har lite andra procedurer, jag behandlar bara när jag ser att samhället mår dåligt av varroa. Om man behandlar rakt över är rekommendationen att göra det på sensommaren och på våren.

Mvh/Erik

 

Tack för dina svar.

Bara ett förtydligande. 

 1. Ang spärrgaller: Vi kommer behandla våra samhällen efter slutskattning, så de kommer stå på 2 yngellådor. Min fråga var om man ändå ska lägga wettexbitarna ovanpå ett spärrgaller, och sedan lock på detta? Eller lägger man dem direkt på ramarna i översta yngellådan om man inte har några skattlådor?
 2. Vi kommer behandla generellt med tymol, allstå ej som reaktion på ohälsa hos bina. Hur många gram TOTALT ska vi behandla ett medelstort samhälle med?

Och stämmer det att vi skall applicera som mest 10 g per behandling?

Stort tack för svar!

B.P.

 

Jag har inte erfarenhets mer än av mitt eget sätt, men jag vet också om några ytterligare biodlares erfarenhet, en med langstroth medium och en med lågnormal. Jag svarar utifrån vår samlade erfarenhet, och du kommer säkert att få erfarenhet.

 1. I augusti är bästa tiden att behandla med tymol. Det går fortfarande första veckan i september, men resultatet blir kanske litet osäkrare.

Om du inte har skattlådor på och vill ge vinterfoder samtidigt har du naturligtvis inget spärrgaller på. Då kan man lägga en så stor bit att den innehåller ca 15 g, som man placerar i bakkanten ovanpå ramarna, sedan foderlådan. Det är så min granne gjort. Sen har han inte använt mer. Om det räcker för dig kan jag inte veta, men sannolikt. Ett annat alternativ är att använda 10 g (2×4-5g) på samma sätt och ytterligare 10 g  (2×4-5) efter 10 dagar. Det tar mer kvalster.

 1. se ovan, tror jag. Vid generell användning föreslår jag också som komplement till denna sensommarbehandling en vårbehandling med 5 (4) eller 10 (2×4-5) gram i början av maj.

Jag ger aldrig mer än högst 10 g åt gången med den typ av wettexbitar jag gör själv. Med dessa blir det tydligen så snabb avdunstning att det blir för starkt med mer. Då är det bättre att ge mer efter 10 dagar än att ge mer vid ett tillfälle. Om man använder Apiguard verkar det som man kan ge mer vid ett och samma tillfälle. En burk sådant innehåller ju 25 g tymol.

Mvh/Erik

 

 

Går det bra att utföra behandlingen i samband med/efter invintringen?

B.P.

Det är fråga mest om tidpunkt och temperaturen ute. Om man behandlar samtidigt med fordringen lägger man biten/bitarna i bakkanten under foderlådan så att uppgången är i andra änden, annars kan det bli ett motstånd mot att gå upp i foderlådan. Om det går att behandla efteråt beror på tidpunkt och temperatur/tillgång på yngel i samhället. Tidigare/högre temperatur/mer yngel –> bättre behandling.

Mvh/Erik

 

 

En fråga till:

Vi förbereder wettex trasorna med t-röd metoden.

Visst gick det då bra att behandla med 3 bitar (ca 15g) på samma gång?

B.P.

Hm, jag har slutat med det pga för stark inverkan de första dygnen. En del yngel kan ta skada beroende på hur mycket luft man har runt bitarna och hur bistarkt samhället är. Om det är en enda bit som innehåller 15 g blir avdunstningen de första dygnen inte så stark kanske, som Gerdvall gör. Vid mindre bitar ger jag 2 bitar á 4-5 g och efter 10 dagar en eller två bitar ytterligare.

Mvh/Erik

 

 

Fick idag frågan om det påverkar behandlingen att vi invintrar på 2 lådor?

Om ynglet är samlat i nedre medan den övre lådan har mest honung/pollen och någon yngelram, ska man ändå lägga wettexbitarna längst upp i kupan, eller behöver de vara ovan ynglet?

B.P.

Vet inte. Jag lägger dem där det är mest praktiskt om det är på det viset. Dvs i bakkanten av den enstaka yngelramen om ynglet går ända upp till överlisten, i översta lådan, båda bitarna bredvid varandra. Om ynglet inte går ända upp till över listen lägger jag dem i mitten. Om det är fullt ,med honung i översta lådan och allt yngel är i undre lådan är alternativet i bakkanten mellan låda 1 och låda två över de mittersta ramarna ungefär.

Mvh/Erik

 

Det går att läsa mer på bloggen här:

http://naturligbiodling.eu/blogg/?p=206

http://naturligbiodling.eu/blogg/?cat=48

 

Frågor om tymolbehandling
Märkt på:

En reaktion på “Frågor om tymolbehandling

 • september 13, 2015 kl. 12:35 e m
  Permalänk

  De senaste två åren har jag klippt remsan med 15 g tymol i två delar och gett det först en bit och efter ca en vecka den andra biten, för att få en jämnare avdunstning. Det gäller bara samhällen på två lådor. Är det bara en låda så ger jag en halv dos d v s 7.5 g.

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.