Upptorkat 2013

Igår började jag lite att åka runt till bigårdarna för att se om de behövde skattlådor. Ja, du läste rätt. Våren är sen och förr om åren har jag redan börjat med det så smått så här års.  Fast det var så tidig vår förra året fanns det bigårdar som aldrig torkade upp, vilket betydde att jag inte kunde åka ända fram med bilen utan att sätta mig fast, inte på våren, inte på sommaren och inte på hösten. Ett tecken på hur regning och sval sommaren var. Honungsskörden blev därefter. Nu, i år, är det redan upptorkat så att jag utan riks för att sätta mig fast kunde köra ända fram. Och fast våren är sen och har varit kall behövde de flesta bisamhälen jag tittade på igår en skattlåda för utrymmets skull. Något enstaka behövde en bit tymol mot varroan. Ett till drottninglöst. Naturen åker inte ifrån bina i år. Och den sena våren pekar på bra väder i sommar. Optimist som man är verkar det bli en bra bisommar – och en bra sommar!

Lovande vår
Märkt på:        

2 reaktion på “Lovande vår

 • maj 5, 2013 kl. 4:52 e m
  Permalänk

  Denna sommar måste bli bättre. Sämre än i fjol kan jag inte tänka mig.

  Det blir en biodlarsommar i år, d v s en sommar då vi odlar bin i första hand och honungsskörd kommer i andra hand. Jag har fått rapporter om flera som mist 90% av sina samhällen.

  Jag upptäckte idag ett samhälle som hade en oparad drottning (fanns bara drönaryngel), så nu är jag uppe i 15 % förlust. Jag har ett mycket svagt samhälle som jag skall förena med det viselösa, då får jag ett som fyller drygt en låda bin.

  Jag täckte av en del drönaryngel och hittade bara några enstaka varroa. Tyder på att tymolbehandlingen i augusti var framgångsrik.

  För resten vad heter varroa i plural på svenska?

  Svar
  • maj 5, 2013 kl. 8:08 e m
   Permalänk

   Jag håller på att gå igenom mina samhällen som sagt och jag är över 11 % nu. Kanske jag kommer upp i 15 % också.
   Ett varroa – flera varroa skulle jag tro eftersom det heter ett kvalster – flera kvalster.

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.