Skattlådor0507b

 

1. Först måste man lyssna på dem med erfarenhet.

2. Så skaffar man egen erfarenhet.

3. Då har man förutsättningar för att tänka nytt – om det finns anledning.

Ibland verkar det som om biodling är allvarligast, viktigast att man gör rätt, ja nästan katastrof om man gör fel – för mindre biodlare. Det borde vara allvarligast att göra fel för dem som lever på sin biodling. De måste producera för att kunna sälja för att kunna sätta mat på bordet.

En del gör en sport av att invintra på så lite foder på som möjligt. Min behöver bara 8 kg… Man kan lägga ner arbete på att ta bort all honung och ge bina 8 kg i sockerlösning (blir kanske 1o liter), tja en biforhink är inte mycket mer. Sen måste man bona om det lilla samhället så det ska klara kylan, t ex genom att köpa dyra isolerade lådor eller lägga ner mycket tid på att tillverka sådana själv. Och måla dem med dyr men snygg färg. Visserligen försämras andningen i kupan men det går att fixa på annat sätt. När våren kommer har de visserligen klarat sig, men ynglar inte för att överleva på den lilla och näringsfattiga mängden mat. Så de måste stödfodras, ofta med sockerlösning – och då drivs bina så att svärmlusten lättare vaknar. Då måste vidta mer åtgärder mot det. Men merarbetet och de högre kostnaderna är inte fel. Det är okej om man inte lever på sina bin.

Lever man på sina bin letar man efter sätt att minska på kostnader och arbete men ändå få en bra skörd. Man kan inte som en del tycks tro minska på arbetet så man låter bina dö. Man kan inte sprida kvalster till andra, då sprider man till sina egna bin också och orsakar merarbete och högre kostnader och mindre skörd. Men allt måste inte vara perfekt, varken för den mindre eller den större biodlaren. Men det måste vara tillräckligt bra. Och då är det tillräckligt bra för alla.

Om man invintrar bistarka samhällen räcker det med oisolerade omålade trälådor. Inte en enda låda har ruttnat på 30 år. Sparar man mycket honung med bin som är väl anpassade till klimatet är det en bra investering med näringsriktig mat. De kan behöva extra tillskott av sockerlösning på hösten för att slippa sockerlösning på våren. Har de gott om mat ynglar de tillräckligt tidigt och mycket så att man oberoende av väder kan sätta på skattlådor tidigt, som nu i början av maj fast våren har varit mycket sen. Dessa bin är beredda att samla mycket honung tidigt när blomningen kommer. I slutet av maj är det dags att göra stora avläggare av de starkaste.

Trygghet och tänka nytt
Märkt på:                        

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.