Mousehome1bDen nedersta lådan med det mysiga musboet. Till höger de två översta lådorna fulla med bin. Snart är de tillbaka ovanpå den understa.

Du vet väl att man kan placera mellanväggar uppåt och neråt och sidledes ibland. Har du sett Y-et i botten av cellerna? Den sida av kakan eller mellanväggen som har Y-et i botten upp och ner är vänd mot mitten av biklotet, när bina bygger sitt kakverk själva sägs det. När Y-et är vänd uppåt eller nedåt, pekar cellernas spetsar uppåt och nedåt. Pekar spetsarna åt sidan (och det inte är cellernas parallella sidor som är åt sidorna) då är Y-et på cellbottnen vänd åt sidan (håll kakan eller mellanväggen mot ljuset, då är det lättare att se). Sådana kakor sägs ibland förekomma i mitten av där biklotet är samlat då bina själva bygger sitt kakverk.

Att placera kaksidor/mellanväggssidor med Y-et vänt nedåt mot mitten av lådan (lättast märker man nya ramar med mellanväggar på överlisten) sägs vara till nytta för bina – hur bina är placerade i lådan, hur de utvecklas, harmonin , etc. Hur det än är med den saken kan jag inte förstå att det skulle vara negativt för bina att placera kakorna på detta sätt. Så jag började att märka nya ramar med mellanväggar förra året och hade för avsikt att testa naturlig positionering. Men det visade sig att jag sällan satte på en hel låda med mellanväggar, faktiskt inte alls. På ett bisamhälle gjorde jag det dock nästan. Och det råkade bli mestadels plastramar med plastmellanvägg i ett stycke från Mann Lake i USA, med cellstorlek något större än 4,9 mm. Jag testade Mann Lake standardplastram med mellanvägg förra året också. Och detta bisamhälle visade sig vara det som hade fått flest plastramar för testning (förutom också flest med naturlig positionering, ja faktiskt alla ramar, plast och trä/vax).

Så den här bikupan blev en testkupa för både plastramar och naturlig positionering. Ett dåligt utformat test faktiskt. Bara ett samhälle i testet, och mer än en parameter som testades. Det var ju två. Nå, hade samhället dött eller blivit försvagat eller visat sig utvecklas konstig på något sätt hade det pekat mot negativa effekter för åtminstone en av de testade två parametrarna.

Nu kan man säga att det skulle vara intressant att fortsätta testerna, med båda parametrarna. Detta eftersom resultaten verkar vara positiva. Denna vinter visade sig innebära ett svårt test för samhället då det gällde övervintringen. Inte på grund av att vädret var besvärligt kallt. Vintern innan (2012-13) var kallare och längre och detta samhälle var svagare efter vintern förra året än denna vår. 2012 behandlades samhället mot varroa med 10 gram tymol totalt och ingenting annat (två disktrasebitar med 5 gram vardera).

Bisamhället var svagare på våren 2013 så den nedersta lådan togs bort då och en ny tredje låda sattes över de kvarvarande två när det blev dags (12 ramar shallow , 448 x 137 mm). Denna tredje nya låda bestod mestadels av plastramar med plastmellanvägg , men med några utbyggda kakor i mitten av lådan. Och de var placerade med naturlig positionering, med Y-et i bottnen av cellen nedåt på de sidor som pekade inåt mot mitten av lådan. Honungsproduktionen var genomsnittlig 2013. 2013 behandlades samhället med endast 5 gram tymol, med samma drottning, halva mängden tymol jämfört med 2012. (Nu är denna mängd tymol låg jämfört med rekommenderade mängd för bin i allmänhet, åtminstone 10 gånger mer skulle vara ”normalt”.)

Samhället har nu övervintrat på tre shallowlådor (12 ramar i varje) fulla med bin, ca 25 kg honung och 10 kg socker i foder inför vintern (men framför allt den kommande våren i år). Efter vintern (1 mars) var det ungefär lika starkt som det gick in i vintern och det var tungt av foder (det kommer att bli yngel nu i vår och försommar). Jag hade glömt att sätta på flusterförminskaren så flustret var 22 mm högt. En mus hade gjort det bekvämt för sig i nedersta lådan, ett fint vinterbo, både varmt och ett skafferi i närheten, mysigt. Bina hade inte haft sin rensningsflygning efter vintern den 1 mars då jag upptäckte detta. Rensningsflygningen skedde den 9 mars.

Efter rengöring av den nedre lådan från renätna tomma ramar och mysiga resterna av musen 1 mars återvände jag två veckor senare och samhället var harmoniskt, och inga utsotsfläckar på framsidan av kupan, fortfarande full av bin ut åt sidorna även i den översta lådan. Med så mycket honung i en bikupa under en lång vinter i vårt klimat är det ibland inte ovanligt med utsotsfläckar på framsidan av kupan.

Mousehome2b

Så vad kan orsaken vara till den goda standarden på samhället denna vår:

  1. den milda vintern, eller
  2. naturlig positionering av ramarna i den översta tredje lådan, eller
  3. plastramar i den översta tredje lådan, eller
  4. – kanske alla tre av dessa parametrar?
Naturlig positionering, plastramar och en mus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.