Vårrensning9mars2

Äntligen tillfälle för bina att rensa sig ordentligt efter vintern! Men alla bisamhällen tog inte chansen. Det betyder att de inte var nödiga. Sådana bin är bra. De har inte ynglat särskilt mycket i vinter trots det relativt milda vädret. Det känns på tyngden på samhällena. Men det gäller faktiskt också de flesta av samhällena.

Samhällena på bilden är litet speciella. Två små andrasvärmar, dvs med ungdrottningar, från samma samhälle, i juli. Ändå lyckades de bli starka nog att klara vintern mycket bra. Modersamhället gav dock inte mycket honung som man förstår. Och inte är de jättesnälla heller. Men modersamhället är aldrig varroabehandlat alltsedan det blev till genom en avläggare och en drottningpuppa. VSH-värde 40 %. De numera tre samhällena har 25 % Kefuss-arv på modersidan. Bara för linjens varroaresistens behåller jag den ett tag till och hoppas varroaresistensen håller i sig och att humöret blir bättre och svärmningen mindre. Kan man hoppas på det?

Men det finns faktiskt ännu bättre ”rena” Elgonsamhällen. Hoppas egenskaperna där håller i sig också.

Vårrensning9mars1

Vårrensning 9 mars!
Märkt på:            

2 reaktion på “Vårrensning 9 mars!

 • mars 10, 2014 kl. 7:36 e m
  Permalänk

  Ja, det var riktigt varmt och skönt. Mina bin rensflög också, men inte nog med det, jag såg några som kom med orange pollen. Verkligen tidigt, kan det ha varit tussilago?

  Jag har aldrig varit med om en vinter med så lite döda bin som bottennedfall. Men kanske en del valt att flyga ut för att dö uti i naturen?
  I stort sett alla mina samhällen sitter fortfarande stilla utan att vara varma. Tack Elgon-Erik för ditt avelsarbete!

  Svar
 • mars 11, 2014 kl. 9:09 f m
  Permalänk

  Mina var ute och rensade sig i Söndags på allvar. Här i Skåne

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.