Vårkoll-14Typisk Tacksamt ett typiskt utseende för vårkollen – inga utsotsfläckar på flustret.

Vårkoll-14Typisk2 Det vänstra samhället ovanifrån, sitter fortfarande i klot men har expanderat jämfört med januari.

Vintern har varit kort, 2-3 veckor i januari. Resten har varit höst och sedan vår. Rensningsflykten har inte skett än, den allmänna alltså. De mest nödiga har varit ute, men det är inte många. Något enstaka samhälle som lurats att yngla för mycket pga av den milda vintern.

24 februari började jag kolla mina samhällen om de behövde mat, rensa/byta botten eller någon annan åtgärd. Döda samhällen plockades hem. Det visade sig bli det lägsta antalet döda samhällen efter en vinter sedan varroan kom och ställde till problem. Två döda av drygt 170 samhällen, 1 %. Det är nog mindre än innan varroan kom. Ändå använde jag mindre med bekämpningsmedel än tidigare år. Jag måste nog återkomma till det. 8 samhällen kan kanske följa efter, men det har vi inte sett än.

Vårkoll-14Dass1 Vårkoll-14Dass2 Tacksamt ett udda samhälle. Understa lådan bort. Bottnen fylld av döda bin.

Vårkoll-14Dass4 Mycket utsotsfläckar, MEN de var inte ”blöta” och vattniga som indikerar nosema.

Vårkoll-14Dass3 De två översta lådorna tillbaka på bottnen. Maten var nästan slut trots 30 kg foder, varav 20 kg honung (en del kristalliserad raps, intressant). De fick 3 fyllda foderramar. Gott om bin. Drottningen kommer att sorteras bort och ersättas med en som inte ynglar på vintern.

Vårkoll sista veckan i februari
Märkt på:            

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.