Tymol1-klippa

Om jag behöver behandla mot varroan använder jag tymol som jag skrev om i ett tidigare inlägg.

Jag använder det när jag ser vinglösa bin framför flustret OCH samhället inte utvecklas som förväntat OCH yngelramarna ser ut som skjutit med hagelbössa på dem. Bina har haft fullt upp med att rensa ut yngel med kvalster. Varför denna strategi?

För att kunna se de sämsta varroamotståndskraftiga bina och byta drottning där och odla efter andra. Därmed förbättra bistammen till allt bättre varroamotståndskraft.

Mina tymolbitar, wettexduksbitar (12 st på ett normalt ark wettexduk) innehåller 4 eller 5 gr tymol beroende på hur de är gjorda. Beroende på hur starkt samhället är när man behandlar ger jag 1/2, 1, 2 eller 3 bitar åt gången. Med spärrgaller blir avdunstningen bättre. Med skattlådor på (vilket skall ske sällan) skall bitarna placeras på spärrgaller.

Tymol6-1 Tymol8-3st

Om man smälter tymolkristallerna till en vätska (vid 50°C) (var ute och använd mask eftersom det luktar starkt) doppar man bitar och tar upp med en tång, låter droppa av lite och lägger på en plåt för avsvalning. Sedan 20 st i en plastpåse. Som sen stoppas i två omgångar plastpåse till och slutligen i en verktygslåda av plast.Då innehåller en bit 5 gr.

Lägger man på en sådan bit sker det en snabb avdunstning de första dagarna så det är viktigt att inte lägga på för mycket. Då tar ynglet och bina för stor skada. Oftast är 2 bitar max då vid starka samhällen.

Tymol3-kastrull Tymol4-kastrull Tymol5-plåt

Om man löser upp 250g tymolkristaller i drygt 1/2 dl T-sprit (högprocentig etanol), blir inte bitarna hårda. För att de lättare ska lösa sig värmer man lite bara på en platta. Det luktar inte så starkt så man behöver inte mask. Man måste stoppa bitarna i plastpåsen lite blöta, men det går bra med gummihandskar. Då innehåller en bit drygt 4 gr tymol. Då man lägger på sådana bitar sker avdunstningen inte lika hastigt i början. Det sker en utjämning över tiden, vilket är bättre. Ett starkt samhälle klarar då lättare tre bitar. Men kanske det är bättre att maxa två nu också och istället ge vid fler tillfällen efter varandra.

Efter 10-14 dagar om jag ser vinglösa bin fortfarande får samhället en omgång till. Om inte tas bitarna bort efter 3 veckor. Men om man inte tar bort dem gnager bina sönder dem och slänger ut dem eller propoliserar dem.

Min utgångspunkt är att förutom att skapa en starkare bistam är det viktigare att rädda bisamhällen för naturens skull än att ge mig och andra en honung som är helt fri från lite extra tymol, som inte ger nån smak eller är skadligt på något sätt, även om något enstaka samhälle skulle bahandlas  inte så långt bort från draget tidsmässigt. Man tar bort den honung som går att skörda innan behandlingen och sätter denna i ett varmt rum med avfuktare och fläkt. Sedan väntar man så länge som möjligt med nästa skörd. Svaga samhällen tar man ingen honung från.

Vinterförlusterna blev till slut ca 15 % i år, samma som förra året. Drygt hälften av förlusterna berodde sannolikt på virusproblem. En del samhällen är svaga. Efter lite tymolbehandling när samhället stannat av i minskningen och börjat öka igen tas drottningen bort och det får en odlad krypmogen drottningpuppa. Ca en fjärdedel av samhällena får nya drottningar på detta sätt. Avläggare (en låda bin med yngel utan drottning) tas från de finaste övervintrarna, för att ersätta förlusterna. De får dra upp en egen drottning för att förmera det goda arvet och bibehålla genetisk variation.

Förra året hade jag tre potentiella avelsdrottningar, odlade efter en och provodlade lite efter en annan. I år hade jag 11 potentiella avelsdrottningar, odlar efter fyra och provodlar efter ytterligare två.

Inget varroabekämpningsmedel är naturligt för bisamhället såsom man ger det och hör inte hemma i bisamhället. Men tyvärr kan det behövas ibland. Man får välja det minst dåliga.

OM MAN INTE syftar till att förstärka varroamotståndskraften i sin stam ELLER använder ett annat sätt för att selektera motståndskraft är det bättre att INTE vänta på vinglösa bin innan man behandlar. Om man väljer att använda tymol, är det bättre att använda regelbundet på ALLA samhällen (eller alla i sina produktionsbigårdar) uppdelat ev på vår (månadsskiftet april-maj) och SENSOMMAR (senast slutet av augusti), beroende på hur varroamoståndskraftig ens bistam är och reinvasionsnivån på kvalster i trakten. Min granne behöver bara använda en omgång med 15 gr tymol efter skörden per år för att klara en vinterförlust på  5 -10 %. Han ser inga vinglösa bin, inga kvalster eller problem relaterade till det. Men så använder han Elgonbin och liten cellstorlek. Han gör också många avläggare för försäljning skall tilläggas.

Blanda till tymolbehandling
Märkt på:

4 reaktion på “Blanda till tymolbehandling

 • augusti 6, 2014 kl. 11:22 f m
  Permalänk

  Hej Erik

  Tack för ”receptet” (just förberedd en omgång) men för ordningens skull så rätta gärna ”Om man löser upp 250 g tymolkristaller i drygt 1/2 dl T-sprit” till mängden 50 g.

  Hälsningar ”Kap Horn” 🙂

  Svar
  • augusti 6, 2014 kl. 8:16 e m
   Permalänk

   Bra om det kan vara till hjälp. Men varför är 50g bättre än 1/2 dl? Så stor noggrannhet krävs inte i det här fallet.Det går bra med litet mindre eller litet mer. Från början hade jag 1 dl, men det blev litet för ”blött” och torkade långsammare. Men det kan vara litet ”blött” då man lägger dem i plastpåsarna. Men med litet mindre med sprit brukar de snart ha hårdnat lite då det är dags att använda dem.

   Svar
 • maj 18, 2016 kl. 4:56 e m
  Permalänk

  Hej
  Är det verkligen 250g kristaller som ska lösas upp? Om varje bit ska innehålla 4g blir det drygt 60 bitar?,

  Svar
  • maj 18, 2016 kl. 7:38 e m
   Permalänk

   Man kan göra en så stor eller liten sats man vill. ”Receptet” är angivet till 250 gr kristaller och knappt 1 dl T-röd, samt värma försiktigt. Anledningen till spriten är att man slipper värma lika mycket som om man inte använder sprit. Det luktar mindre med lite sprit i receptet.
   Hur många bitar det blir kan variera beroende lite på storleken på bitarna och tjockleken på materialet. det brukar bli 4-5 gr per bit. Jag lägger ner bitarna i lösningen så de får suga upp så mycket de ”vill”. Sen lyfta upp dem med en tång och låta droppa av något innan de läggs en stund på en plåt.

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.