GM 243-daughter Karin är ny som biodlare. Hon blev fascinerad när hon såg mig fånga en svärm från vildbin som satt i en husvägg i ett ouppvärmt hus i närheten av hennes hem. Så hon ville börja med bin. Hon fick en dotter till drottningen i svärmen. Det tycker hon var trevligt. GM i Tyskland har en systerdrottning till Karins drottning. Det är den som inte hade några kvalster i nedfallet.

Jag odlar drottningar i första hand för min egen biodlingsverksamhet. Jag gör lite fler än jag behöver och delar med mig andra biodlare, i Sverige och andra europeiska länder. Jag uppskattar feedback från dem som jag säljer till. Jag hoppas att det kan hjälpa mig i mitt arbete att utveckla Elgonbiet.

En av biodlarna jag får feedback från är GM i Tyskland (av några anledningar vill han inte framträda med namn just nu). Han fick några drottningar 2014 och ytterligare några år 2015.

Han tycker inte om att behandla bin med kemikalier och letade efter alternativa metoder för en kemikaliefri biodling. Han ville börja med drottningar som förmodligen hade bättre motståndsegenskaper än genomsnittet vad gäller varroan.

Han har en hembigård, men också ett par nya platser relativt isolerade från andra bin. Det finns några bisamhällen av Carnicabin inte långt från hans hembigård. Och ganska många Buckfastsamhällen ca 1 km bort. Så hans hembigård är inte isolerad.

En av de Elgondrottningar han fick 2014 var mycket lovande med det lägsta naturliga nedfallet av kvalster per dag och bra vitalitet jämfört med hans andra bisamhällen. Han lyckades få fram några döttrar från denna drottning. Den ursprungliga goda drottningen försvann i en förgiftningsincident i maj 2015.

År 2015 köpte GM några fler Elgondrottningar. Han fångade också några Carnicasvärmar. Han övervintrade 15 samhällen i 2015. I hans hembigård placerade han många nya bisamhällen (avläggare). Han placerade sina nya Elgondrottningar och döttrar till den bästa från 2014 i sin hembigård.

Alla samhällen i hembigården hålls på små celler, 4,9 mm. Inget av samhällena behandlades med kemikalier, ekologiska eller inte, mot Varroa 2014 eller 2015. Under hösten 2014 gjorde han en borttagning av täckt yngel (både arbetsbi- och drönaryngel), men inte 2015.

GM säger att det är viktigt vid kemikaliefri biodling att man skaffar sig en uppfattning om bisamhällenas resistenskvalitéer för att kunna agera i rätt tid och på rätt sätt. Därför under andra halvan av säsongen 2015 beräknade han det genomsnittliga dagliga naturliga nedfallet av kvalster. Varje månad räknade han nedfallet flera gånger. Av de resulterande dagliga nedfallsberäkningarna, gjorde han ett genomsnitt för varje månad.

GM finner att räkna det naturliga dagliga nedfallet av kvalster är ett verktyg för att bedöma bisamhällets resistensegenskaper. Andra verktyg han finner värdefulla är att se på det hygienisk beteendet avseende kvalster i arbetsbi- och drönaryngel, eventuell förekomst av vinglösa bin (DWV), förmågan att producera drönaryngel sent på säsongen och förmågan att bygga ut småcelliga vaxmellanväggar (4.9mm) korrekt.

GM Bald brood Det här kallas ibland skalligt yngel, ett slags hygieniskt beteende. Bina identifierar täckta yngelceller i vilka det finns kvalster och täcker av dem. Ibland täcker de  dem igen och täcker av igen. Eller låter dem vara otäckta. Eller rensar ut pupporna. Här ser man att alla avtäckta yngelceller har puppor. En av dessa är nästan färdigbildad. Skalligt yngel kan ses hos samhället med utpräglad VSH-egenskap, eller i samhällen med inte så utpräglad sådan egenskap. VSH är kanske en specialitet av detta slags hygieniska beteende där yngelceller i vilka det finns kvalster som har avkomma rensas ut.

GM Utrensad puppa Att observera puppor som rensats ut är sannolikt ett tecken på att samhället har något slags hygieniskt beteende i förhållande till förekomsten av varroakvalster.

GM fokuserar på att identifiera:

  1. De bästa samhällena avseende resistensegenskaper (för att odla efter dem året därpå).
  2. De sämsta samhällena som kommer att få sina drottningar utbytta så snart som möjligt.
  3. Medelmåttorna som kanske har en chans att lära sig att bekämpa kvalstren ordentligt. Dem håller han en särskild koll på om de lyckas anpassa sig.
Snitt E1 (S241) E2 (S241) E3 (C243) E4 (F1 av 242) E5 (F1 av 242) C1 X1
Aug-15 1 6 0 2 3 10 1
Sep-15 1 24 0 4 2 11 2
Okt-15 1 3 bytte dr. 0 15 1 16 4
Nov-15 1 13 0 8 1-2 14 2
Dec-15 1 1 0 2 1 5 1
Jan-16 0 0 0 1 0 6 0

 Tabellen visar det genomsnittliga dagliga nedfallet av kvalster, augusti-15 – januari-16. E3 har en syster till drottningen i Karins bisamhälle.

Cirka 25% av kvalsternedfallet från C1 (endast från C1) i slutet av december och januari var ljusare färgade unga kvalster som pekar på förekomsten av yngel i samhället. Tabellen visar det månatliga genomsnittet av det dagliga kvalsternedfallet i bisamhällena i hembigården. (E2 står i en annan bigård fr o m november.) GM använde det övervintrade Carnicasamhället, C1, till göra många avläggare under 2015. Detta samhälle visade några DWV-bin (vinglösa bin) i tidigt på våren. De försvann senare, förmodligen med hjälp av att många avläggare gjordes och då drönaaryngel började uppträda i samhället (kvalstren gick dit). Detta samhälle visade också viss hygienisk förmåga då det gäller avtäckning av täckt yngel med kvalster.

X1 är en svärm (såg ut som en blandning av Carnica och Buckfast) han fångade 2015 och slog in på utbyggda ramar med små celler, 4,9 mm. E4 och E5 har dotterdrottningar från hans Elgondrottning från 2014. E1 och E2 hade systerdrottningar från 2015. E3 är en dotter (2015) från en vildbisamhälle i Sverige med hög grad av Elgon-påverkan i härstamningen.

Man kan spekulera om siffrorna för E2 är ett resultat av kvalster som kom med avläggaren från C1-samhället, ”invasion” av kvalster från grannens bin eller mindre goda arvsanlag, eller en kombination av detta. I vilket fall som helst bytte samhället sin drottning själv sent på hösten, och lyckades få den parad i början av oktober (kanske med Buckfast drönare, eftersom Buckfastsamhällen oftare har drönare senare på säsongen än Carnica). E2 var nu litet och förenades med ett annat litet samhälle i en annan bigård. E2 hade ursprungligen några bin påverkade av virus (vinglösa bin).

Framför allt verkar E1, E3 och E5 vara intressanta att VSH-testa i början av 2016, för att sedan kanske odla drottningar efter.

Feedback på elgondrottningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.