DubbelDrottning

I ett bisamhälle finns det bara en drottning i taget sägs det. Nå, ibland kan det finnas två, till exempel när bisamhället byter drottning själv. Sen finns det lite ovanligare händelser med fler än en drottning samtidigt. Här är en historia.

16 augusti förra året upptäckte jag i ett samhälle som gick lite väl mycket neråt i bistyrka att det endast hade lite drönaryngel. Jag noterade det för åtgärd vid nästa besök i bigården. Och funderade under tiden på åtgärd. Jag var tillbaka endast några dagar senare i ett annat ärende och passade på att titta i samhället igen. Då fick jag syn på den ljusa av de två drottningarna ovan och blev förvånad. En så ny fin drottning borde inte vara drönarläggare. Var det något fel på henne? Jag stängde igen och ville fundera mera.

Jag tog med en Apidea några dagar senare igen, med en s k kassettdrottning, en drottning som Apidean själv gjort efter det att den föregående tillsatta drottningen tagits bort och använts. Såna ska ju vara undermåliga, men den såg fin ut. den var mörkare än den ljusa jag såg. Jag satte till kassettdrottningen genom att ta upp en yngelram (utan att leta upp den ljusa och ta bort henne), placerade den nya drottningen bland bina och hällde flytande honung på henne. Bina slickade av henne och honungen flöt av behåringen på henne. Jag hällde på mer ett par gånger sedan satte jag ner ramen. Jag provade om bina själva skulle välja den bästa drottningen. LIte senare gjorde jag en konstig upptäckt. Apidean som jag tog kassettdrottningen ifrån hade ett spärrgaller för flustret. Drottningen jag satte till hade inte kunnat flyga ut och para sig? Och riktigt nog, senare fanns bara drönaryngel i Apidean. Jag hade nöjt mig med att det fann ägg i den då jag tog drottningen.

31 augusti fanns ett fint fält med arbetaryngel. Vems yngel var det, den ljusa eller den nya tigerfärgade? Den senares kunde det inte vara, men kunde det vara den ljusa? Jag hade ju sett drönaryngel innan jag började med operationen. Jag gjorde en notering och tänkte kolla i år. Döm om min förvåning när jag såg två drottningar gå på samma sida ramen och utan att slåss. Men det tigerfärgade var inte den andra drottningen förutom den ljusa! Det var en något mörkare, men inte tigerfärgad, dvs mörk med några smala orange band. Och se så luggsliten hon är. Bina har varit på henne,  men inte satt gadden i henne och tillräckligt många har förbarmat sig över henne och gett henne lite mat.

Det är modern till den ljusa. Hon hade lagt drönarynglet. Den ljusa hade precis blivit uppmatad men inte börjat lagt än, eller nyss börjat när jag såg henne första gången. Sedan tog hon över och båda har övervintrat tillsammans. Stilla drottningbyte. Samhället klarade sig trots mest gamla bin i det nu lilla bisamhället.

Dubbla drottningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.