Den 8 mars kom värmen och solen så att alla samhällens bin rensade sig ordentligt, de som behövde. Och det är alltid många som behöver tömma tarmen efter en lång tid i kupan. Det är de bin som har ätit mest mat och skött om värmehållningen åt vinterklotet.

MötaSolen2

Oftast kommer man in i mars innan vädret tillåter en ordentlig vårrensning. Då har yngelsättningen kommit igång, ofta ordentligt. De samhällen som ynglat för tidigt och för mycket riskerar utsot, speciellt om immunsystemet är nedsatt av olika omständigheter som t ex negativt påverkande kemikalier, rester från bekämpningsmedel av olika slag.

Den här vintern har varit lätt för bina på ett sätt. Temperaturen har inte varit långdraget låg. Å andra sidan höll yngelsättningen i sig under eftersommaren och hösten, speciellt hos bin som behöver en kall höst för att sluta yngla ordentligt, vilket får efterverkningar på kvalstermängden.

Kvalstermängden var sannolikt lite högre på eftersommaren förra året, bl a pga den varma eftersommaren, men också kanske för att man inte använt mer än oxalsyra på hösten och drönaryngelborttagning på försommaren i några år. Och man uppmärksammade inte den högre kvalstermängden eftersom det här konceptet kanske fungerat i några år. I höstas hade många samhällen alldeles för hög kvalstermängd i oktober. Det var dessutom fortfarande yngel kvar i samhällena pga den varma hösten. Oxalsyrabehandling i ett sånt läge (skall vara yngelfritt då kvalstren i ynglet överlever) gör faktiskt övervintringen svårare då bina försvagas ytterligare. Det är mer än några få biodlare som förlorat många samhällen den här milda vintern, som annars skulle varit lätt för bina.

Bengt Haglund som använder en burk tymol (25 gram tymolgel, Apiguard) på våren (upp och ner ovanför yngelklotet direkt på ramlisterna) och en på eftersommaren (rättvänd mellan de två yngellådorna samtidigt med infodringen) har mycket låga vinterförluster. Se Bitidningens marsnummer 2015.

Jag kollade mina samhällen strax efter vårrensningen och ca 5 % var döda. I genomsnitt fick mina samhällen 9 gram tymol under året. Många får ingenting eftersom de inte visat vinglösa bin. En hel del fick en wettexbit med 4 gram totalt. Andra 2-3 bitar (ytterligare 1-2 bitar efter 10 dar). Några fick mera. De som behövt mest får sina drottningar bytta nästkommande år, alltså i år.

Det blir nog några fler % som inte kommer att klara sig fram till maj. De flesta samhällena ser dock mycket fina ut. Flera av de tilltänkta avelssamhällena också. Men några av dessa senare talade vintern om att de inte är bland de bästa.

Investeringen i resistensavel mot varroa betalar sig alltmer.

Möte med vårsolen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.