Jag tar mina första stapplande steg att skapa en blogg för att dela lite tankar om en del av det viktiga i livet. Solen skiner, men kylan biter sig fast. Men en sen vår brukar betyda bra honungsskörd – för de bisamhällen som överlever. Bina väntar på att få flyga ut till sitt utedass. De har hållit sig hela vintern.

Naturen behöver många pollinatörer, lantbrukarna också!

Varför det?

Cirka 80 % av alla växter behöver pollinering med hjälp av pollinatörer. Den effektivaste pollinatören är honungsbiet Apis mellifera. Men alla pollinatörer behövs! Insekter av olika slag och små fåglar som kolibrier. Pollinatörerna är livets motorer. Ingen kan ersättas av den andre. Och de konkurrerar sällan. Tvärtom har det visat sig att de ofta hjälps åt. Utan pollinatörerna finns inte livet som vi känner det, om ens alls. Utan honungsbiet kollapsar vårt moderna samhälle. Det moderna lantbruket kräver många effektiva pollinatörer i många odlingar. Och odlingarna världen över ökar med korspollinerade grödor, då de normalt ger högre skörd – för att mätta en växande befolkning. Men då måste vi också se till att honungsbiet och andra pollinatörer ges bättre villkor för sin existens och minska hoten mot dem.

Livets motorer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.