En biodlare ringde mig häromdagen och hade problem med sina bin. De flög till grannens swimmingpool och satt på i vattenbrynet på trappan ner i vattnet. Där hämtade de vatten. De föredrog det klorerade vattnet före det rena i grannens fågelbad eller  i biodlarens bevattningsanordning för sina bin.

Jag har inte haft det problemet och inte prövat något motmedel. Men pröva två saker föreslog jag.

  1. Sätt till litet klorlösning avsett för svimminpooler i det vatten du erbjuder dina bin. Gärna litet annat slags salt också. Bina verkar vilja ha litet salt i vattnet.
  2. Dränk in ett par brädbitar lika breda som trappstegen med bittermandelolja. Biredskapshandlarna kan ha. Annars finns det att köpa i livsmedelsbutiken som ingrediens då man ska baka mandelkubbar. Gör fast en bräda (efter att oljan torkat litet) på trappsteget i vattenbrynet i swimmingpoolen, kanske med snöre i ett par borrade hål i brädan.

Bina skyr bittermandelolja. Förhoppningsvis lär man bina av med att hämta vatten där. Och hoppas att de hittar det andra klorvattnet istället.

När grannen ska bada tas naturligtvis brädan bort. Och när bittermandeloljan lakats ur får man byta bräda. Men man får hoppas att vattnet inte luktar för mycket bittermandelolja…

Har någon annan idéer?

Tips mot bin som tar vatten i grannens swimmingpool
Märkt på:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.