Höstraps

Raps går inte att odla utan intensiv användning av bekämpningsmedel! – Det har jag hört mer än en gång. Därför trodde jag på det.

Från en ekologisk förkämpe hörde jag en öppning i en debatt – det finns sorter som klarar en ekologisk odling utan kemisk bekämpning. Fantastiskt! Budskapet borde ut så att hoten från kemikalier i rapsodlingen mot pollinatörer minskar!

För inte så länge sedan besökte jag en mindre Bondens marknad i Mariebergs köpcentrum. Där träffade jag Göran Petersson – goran.petersson@t.lrf.se – från Lycktäppan i Fellingsbro som odlar ekologisk raps. Nyfiken som jag är köpte jag en flaska rapsolja. Jag har provat hempressad icke ekologisk rapsolja och blivit djupt besviken på smaken. Den här oljan hade en delikat nötsmak. Det var gott att äta den teskedsvis som den var! Vilken skillnad!

Jag frågade Göran om han hade någon speciell rapssort och förväntade mig ett jakande svar. – Nejdå, svarade han. Det är samma sorter som i konventionell odling. – Men, svarade jag. Jag har hört annat. Men vad bra! Men det är väl höstraps du odlar? Jo det var det eftersom rapsbaggen inte hinner utvecklas så mycket i höstrapsen. Och så är odlingsfälten kanske inte lika stora som i jätteodlingar där rapsbaggen kan spridas explosionsartat.

Faktum är att i mindre odlingsfält i höstraps kan rapsbaggen göra mer nytta än skada då den inte är talrik nog att skada knopparna vid rätt odlingsteknik. Och då rapsbaggepopulationen är som störst när rapsen blommar skadar den inte rapsen. Tvärtom gör den nytta då! Den pollinerar!

Jaja, skörden blir inte lika stor, men i ekologisk odling blir kostnaden ingen alls för kemikaliebekämpning och konstgödsel! Räkna på det du! Och tänk vad många pollinatörer som räddas, honungsbin och vilda bin – humlor och solitärbin!

Ekologisk rapsodling
Märkt på:            

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.